BOERDERIJBRIEF

BUREAUBOERIN FLORENCE

Dag boerderijbrief lezers,

Het is al opnieuw december en de kortste dag van het jaar ligt net achter ons. De feestdagen staan voor de deur en het nieuwe jaar gevuld met uitdagingen en grote plannen loert al om de hoek. Temidden dit alles genieten wij nog na van onze super gezellige wintermarkt die twee weken geleden plaatsvond.

Het schrijven van de boerderijbrief is telkens een heel fijn moment waarop we stilstaan bij ons werk en jullie een blik achter de schermen van ons dagdagelijkse reilen en zeilen kunnen bieden. Deze boerderijbrief zal er wat anders uitzien dan de andere die ik al geschreven heb. Dit om de simpele reden dat ik tijdelijk niet meer buiten op het veld en in de tunnels actief ben maar mij meer met boerderij-bureau-zaken bezighoud. 

Ik hoor het jullie al denken: ‘Wat doen boeren achter een bureau?’. En hier valt geen kort, simpel antwoord op te geven. Naast het telen van groenten, het grootbrengen van kippen en het onderhouden van de boerderij worden er namelijk ook plannen op papier gemaakt voor de toekomst. 

Het voorbije jaar hebben we met onze werkgroep ‘Toekomstvisie boerderij’ stevig gesleuteld aan een 9-punten-programma waarmee we onze boerderij nog steviger willen verankeren in zijn omgeving en veranderende klimaat. Dit gaat onder andere over aandacht voor de biodiversiteit en dieren op het terrein alsook over teelttechnieken als mulching en compostering. Het gaat over manieren waarop we onze reeds bestaande community kunnen versterken en uitbreiden, en de boerderij verder te transformeren tot een plek vol belevingen en verwonderingen.

Daarnaast werd ook het teeltplan stevig onder de loep genomen. Een teeltplan is een planning die we in het begin van een teeltjaar opmaken, waarop terug te vinden is wat, waar en wanneer en in welke hoeveelheden geplant zal worden. Hierbij houden we rekening met een uitgekiende teeltrotatie zodat de bodem niet uitgeput geraakt en de kans op ziekten
en plagen een stuk lager ligt. Voor de opmaak van het teeltplan 2023 werd er rekening gehouden met de resultaten uit de
grote klantenenquête die voorbije zomer werd rondgestuurd naar al onze biobox-abonnees. Hieruit hebben we geleerd welke groenten en fruit jullie graag meer of minder in de bioboxen zien verschijnen.

Naast het 9-punten-programma voor de boerderij werd er ook gewerkt aan een vernieuwde strategie om De Wassende Maan up to speed te houden met de snel veranderende wereld om ons heen. Een van onze doelstellingen is het verder uitbouwen van onze community met de hulp van een actieve vrijwilligerswerking. Vandaag de dag werken we al samen met een ongelofelijke gemotiveerd ploeg van vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken voor grote en kleine klussen op de boerderij. Laat zeker van je horen als je zelf ook zin hebt om de mouwen op te stropen en mee te bouwen aan onze biodiverse toekomstdromen. Voor meer info over vrijwilligerswerk op onze boerderij kan je hier een kijkje nemen.
 

Merci en tot snel,

Florence