BOERDERIJBRIEF

coördinator Jan

Over het kantelen van de seizoenen...

Op De Wassende Maan gonst het gevoel van al lang van wintermodus naar overactieve zomermodus te zijn overgeschakeld. Vorige herfst trokken we ons immers gedurende zeven ‘bezinningsdagen’ terug, om eens naar onszelf en de toekomst van ons bedrijf te kijken. Nadien gingen we de winter in met nieuwe energie en ambitieuze projecten. De laatste maanden zetten we onze organisatie klaar om een versnelling hoger te schakelen en nieuwe wegen te bewandelen. Je merkt het nog niet, maar we zijn bijna klaar om een nieuwe abonnementsformule uit te rollen, waarbij we niet alleen groenten en fruit, maar een compleet en vooral lokaal assortiment tot in Gent en omgeving willen brengen. Die zomermodus voel je: de bijen zien we nog niet, maar het gonst hier wel...

Na een iets ‘rustigere’ winter op het land, hebben de boeren (ze horen het woord ‘rustig’ niet graag) in week 8 en 10 de eerste spinazie, pijpuitjes, warmoes, sla en andere lentegroenten geplant. Deze week werden de akkers klaargelegd, en ja, dan zijn we weer vertrokken voor de rollercoaster van het nieuwe teeltseizoen. 

Tijdens een sollicitatiegesprek voor onze winkelvacature, realiseerde ik me dat dit kantelen van de seizoenen niet door iedereen op De Wassende Maan op dezelfde manier kan worden beleefd. Ons winkelteam bijvoorbeeld kan enkel 's ochtends even genieten van de zonsopgang bij het fietsen op onze lange oprit, om zich daarna voor een lange shift op te sluiten in de winkel voor een drukke werkdag aan de kassa, in de stockruimte en in de koelcel. Pas na de werkuren komen ze weer buiten om verrast te zijn welk weer het is. Compleet anders dan voor de boeren, die elke dag aan de hand van wind, vochtigheid en zon hun dagprogramma maken en herschikken. En ja, ook compleet anders voor deze beroepsvergaderaar, die straks gelukkig weer veel buiten kan vergaderen, aan onze picknicktafels in de lentezon of onder de bomen. Buiten vergaderen geeft mij rust en inspiratie. Deze ingrediënten zullen we hard nodig hebben om al onze uitdagende projecten succesvol tot bij onze abonnees en coöperanten te brengen!

Lentegroet van op de boerderij,

Jan

Coördinator op De Wassende Maan