nieuws

BOERDERIJBRIEF: BoER MATTHIAS

Hitte... hét kernwoord achter de maand augustus. Bijna twee weken aan een stuk hebben we hier temperaturen gehad van boven de 30°C. Dat doet iets met een mens!

Alles wordt intenser, elke handeling die je uitvoert maakt je dubbel zo vermoeid. Werken in de tunnelserres begint op den duur gevaarlijk te worden. Maar de groenten wachten niet, integendeel, ze groeien alleen maar sneller. Dus moeten ze eruit, uit die tunnels. Even een thermometer meegenomen in de serre: vanaf 11u ’s ochtends klom het kwik al direct boven de 45°C.

Zulk extreem weer laat je opnieuw één van de grotere wereldproblemen aan het lijf voelen: klimaatsverandering. Dit doet ons (zowel in onze coöperatie als jij thuis) beseffen dat we nog bewuster moeten omgaan met alledaagse zaken zoals verbruik van water; transport, aankoop en productie van het allerkleinste tot het grootste. Deze verandering zal verder gezet moeten worden door met z'n allen écht veel meer energie in onze verantwoordelijkheid ten aanzien van de natuur te steken.

Intussen is het 5 na 12. Elke wetenschappelijke studie bevestigt dit. Elke persoon moet dit beseffen. Als we kijken naar onze beleidsmakers zien we dat dit niet het belangrijkste punt is voor hen, maar slechts een voetnoot. Dit stemt me verdrietig.

Wat me daarentegen gelukkig stemt, is dat jullie, onze klanten daarentegen wél heel bewust zijn van onze impact op het milieu. Door bewust te kiezen voor onze gezonde landbouw en voor producten die wij op een verantwoorde en gezonde manier produceren met een groot hart voor de natuur maken jullie écht wel een verschil.

Maar goed, terug naar De Maan!

Eind augustus nam ik deel aan mijn eerste 'collegiale toetsing'. Dit is een samenkomst tussen bioboer(inn)en van verschillende biodynamische boerderijen. In deze meeting denken we sámen na over innovatieve en duurzame manieren om de bodem gezond te houden en bijgevolg kwalitatieve en gezonde groenten te kweken. We voerden openhartige gesprekken over onze manier van biodynamisch boeren, en proberen daarbij onze positie in de consumptiemaatschappij te versterken en meer draagvlak en bewustwording te creëren. Ook al is het besef er dat we voor een uitdagend tijdperk staan, meer en meer mensen kiezen voor biodynamische landbouw en in deze richting moet we gaan om onze natuurlijke wereld veerkrachtig en leefbaar te houden.

Daarvoor wil ik jullie heel erg bedanken!

Matthias