nieuws

BOERDERIJBRIEF: BOER MATTHIAS

Hallo allen, 

We zijn nog volop bezig met de winterwerken terwijl volgende week de eerste plantingen eraan komen. Wat gaat het toch weer enorm snel! Ach, je weet wat ze zeggen: "Time flies when you're having fun".

Waar zijn we ondertussen met bezig op De Wassende Maan? Het boerenteam werkt in Zulte hard en snel door om de verse prei, spruitjes, bieten en verschillende winterkolen tot op jullie bord te krijgen. In Astene is er een beetje meer tijd om enkele projecten uit of af te werken zoals onze nieuwe reuze (100 meter!) lange houtwal. Die natuurlijke 'haag' breekt de koude wind die de velden uitdroogt of de jonge aanplant kan beschadigen. Daarnaast zorgt ze voor veel nestgelegenheid voor vogels, insecten, etc. - biodiversiteit troef! De structuur is gemaakt van geplante forse wilgentakken, die we van onze schietwilgen hebben afgezaagd. Zo blijven we circulair denken en werken. Met een beetje geluk wortelen ze allemaal en groeien ze uit tot levende takkenwal met stevige wilgen, toch een onmisbaar landschapskenmerk van de Lage Landen.

Elke donderdag proberen we tijd te maken om over de toekomst van De Wassende Maan te denken tijdens een boerenoverleg. Dankzij deze vergaderingen hebben we tijd om te brainstormen over wat nodig is om de coöperatie gaande te houden en te investeren in o.a. een nieuwe spoelplaats (een belangrijke stap bij het oogstproces - men verwacht namelijk propere groentjes), opslag van water en grondminnende mechanische technieken om de bodem zowel gezond als vruchtbaar te houden zonder haar al te veel te bewerken.

Soms lijkt het allemaal rozengeur en maneschijn, maar mensen durven wel eens vergeten wat voor werk er allemaal verricht moet worden om die groentjes tot bij jullie te krijgen. Toch lijkt me elke werknemer bij de Wassende Maan bewust van de rol die zij/hij vervult, namelijk een klein stukje positieve ecologische energie bijdragen aan een wereld die niet beseft welke richting ze uitgaat.

Ons boerderijpad is nu al enkele maanden klaar en we hopen dat jullie zeker eens een toertje komen wandelen! Ook rondom de akkers in Zulte, naast kasteel Te Lake langs de Leie, is het heerlijk wandelen en met een beetje geluk zie je onze boeren daar in actie.

Groetjes,

Matthias