De Wassende Maan

BOERDERIJBRIEF: BOER Matthias

Iets meer dan een jaar geleden ben ik vast in dienst getreden bij De Wassende Maan. Wat een jaar is dat geweest... Te midden van een globale pandemie ging er een wereld van natuurbehoud en biodynamisch telen voor me open.

Boer zijn houdt zoveel meer in dan zomaar groenten telen op het land. Van leren over onkruid tot bodemdiversiteit, weerspatronen en uiteraard hoe een sterk, veerkrachtig en gezonde teelt op te kweken, deze job houdt me bezig en nieuwsgierig!

Rond deze tijd in het jaar beginnen onze vruchtgewassen (aubergine, tomaat, veldkomkommer, courgette, watermeloen) volop groenten te geven. Omdat dit gewassen zijn die sterk groeien en veel aandacht vragen, besteden we veel tijd aan de onderhoud van deze teelten: van bladsnoei, dieven en opbinden bij tomaat en aubergine, tot het constant vrijhouden van alle bedden van (on)kruid. Zo volg je alle planten regelmatig op en kom je echt in contact met de plant. Je ziet kolonies bladluizen die sap uit de bladeren zuigen en daarmee de baan openen voor schimmels en andere infecties. Deze bladluizen worden op hun beurt belaagd door kolonies mieren die de bladluis beschermen en ‘melken’, omwille van hun zoete honingdauw. Gelukkig zijn er de duizenden larven van de lieveheersbeestjes die op natuurlijke wijze in onze tunnels terechtkomen en enorm vraatzuchtig zijn. Een larve kan op 2 weken wel 1000 (!) bladluizen opeten.

Met de aankoop van de nieuwe gronden rond de boerderij in Astene, krijgen we een heel mooie kans om dit land te verzorgen en opnieuw gezond te maken, tijdens een overgangsperiode waarin het in rust ligt. Ondertussen hebben we deze grond al een eerste keer ingezaaid met groenbemester. Zo herwint de bodem haar kracht en kunnen wij, mits verzorging en opvolging, haar binnen enige tijd opnieuw aanwenden om er gezond voedsel op te kweken. En zo is de cirkel rond :-)

Het worden spannende jaren !

Matthias