BOERDERIJBRIEF

WARME WENSEN VAN BOER MATTHIAS

Ziezo, de laatste boerderijbrief van 2021 op De Wassende Maan. Wat is het jaar weer voorbij gevlogen. Opnieuw een seizoen voorbij. Opnieuw veel geleerd, gewerkt, gelachen, gevloekt en gezweet, telkens met veel liefde en respect naar m’n collega’s en de bodem toe.

In de winter ontstaat nu wat meer tijd om na te denken over onze langetermijnvisie op De Wassende Maan. Veel mensen hebben het beeld van een boer die constant op de tractor zit en uitvoerend werkt, maar niks is minder waar. Naast het runnen van de boerderij en de groenteteelt van A tot Z beheren, behoren ook vergaderingen, opleidingen, samenkomsten met andere biodynamische boeren,... tot onze taken. Ik gebruik hier het woord 'taken', maar wat ik opsom zijn eerder rollen die je opneemt als boer in het bedrijf. In onze transitie naar een zelfsturende organisatie leren we dat een rol veel breder kan worden ingevuld dan een eerder beperkende taak of functieomschrijving. Zo verrijken we ieders mogelijkheden om zelfstandig uitvoerende beslissingen te nemen.

Met de aankoop van onze nieuwe gronden die ten volle gebruikt zullen worden in 2023 (eerst 2 omschakelingsjaren) moet er ook gedacht worden over welke andere, nieuwe richting De Wassende Maan kan of wil uitgaan. Naast onze groenteteelten, die we zeer ter harte dragen, kijken we verder naar een eventuele uitbreiding. Wie weet wat de toekomt ons nog brengt...!

2021 is een groot investeringsjaar gebleken. Naast een prachtige winkeluitbreiding en de toekomstige bouw van een nieuwe spoelplaats, hebben wij boeren de mogelijkheid gehad om te investeren in nieuw werkmateriaal, wat ons een hoop rugbrekende arbeid en werkuren heeft bespaard. Hiervoor enorm veel dank. Door jullie (onze klanten en aandeelhouders) zijn we opnieuw beter uitgerust om de uitdagingen op het land aan te gaan. Geloof me als ik jullie vertel dat het manueel oogsten van pastinaak en wortel in vergelijking met machinaal oogsten een wereld van verschil maakt! Onze lichamen zijn jullie dankbaar :-).

Verder wil ik nog eens mijn directe en minder directe collega’s bedanken om een hart uit te dragen, niet alleen naar De Wassende Maan, maar naar de hele natuurlijke wereld. Het vergt kracht en toewijding om je principes vol te houden. Ik wil ook iedereen overtuigen dat een individuele actie wel degelijk verschil maakt. Elke persoon die beslist om biologisch te eten en te leven met een kleinere ecologische voetafdruk, op welke manier dan ook: jullie zijn helden! 

Ondanks alles wat er gaande is in de wereld (klimaatverwoesting, migratiestromen, frauduleuze praktijken,...), geef de hoop niet op en blijf een positief en liefdevol hart uitdragen naar je medemens en de natuur. Want liefde is hetgeen ons zal redden, daar ben ik duizendmaal van overtuigd!

Een liefdevolle groet,

Matthias