nieuws

BOERDERIJBRIEF: BoER STEFAN

Hallo iedereen,

Wat een intensieve maand september hebben we achter de rug. Op weervlak werden we verwend met aangenaam nazomerweer, al was er ook even een bijna hittegolf waar een aantal warmterecords werden gebroken. Hierdoor zette de droogte zich verder zodat we terug moesten beregenen, zowel op de velden in Astene als in Zulte.

Het warme weer zorgde dat er nog steeds grote hoeveelheden vruchtgewassen als tomaten, aubergines, zoete puntpaprika’s en courgettes geoogst worden en hun weg vinden naar onze klanten in winkel en abonnementen. Het werd zelfs zo warm dat de pompoenen verschroeiden op het veld, soms met een wratrachtige wonde tot gevolg. Of dat typische wintergroenten zoals spruiten het noorden kwijt raakten en nu al oogstklaar zijn… Vreemde tijden.

Ondertussen plantten we in de vrijgekomen tunnels al vele najaarsteelten. Binnen een paar weken verwachten we de eerste oogsten van spinazie, kervel, winterpostelein, raapsteeltjes, landkers, koolrabi, paksoi, snijsla, warmoes, mizuna en veldsla. Op de velden buiten groeien nog de laatste herfstgroenten als knolvenkel, rood- en groenlof en andijvie. Dit jaar was ook de suikermaïs, na een paar jaren op de velden in Deinze en Zulte, terug van de partij in Astene. Een bijzondere groente blijft dit toch! Tenslotte kregen eind augustus de aardbeiplantjes hun plek… Nog een kleine 7 maanden aftellen voor de eerste vruchten kunnen worden geplukt.

Dat het niet altijd makkelijk samenwerken is met de natuurkrachten, werd duidelijk toen storm Francis grote gaten sloeg in het plastic dekzeil van onze hoge tomatentunnel. Vreemd, aangezien deze pas een tweetal jaren geleden gebouwd werd… Na controle op de nok van de tunnel bleek dat vogels (waarschijnlijk eksters) overal gaten geprikt hadden in het zeil om aan vliegjes of andere insecten te komen. Hierdoor had de sterke wind vrij spel en kon het zeil makkelijk losscheuren. Gelukkig bleven de tomatenplanten hierbij gevrijwaard en kon de schade vrij snel hersteld worden.

Vanaf begin november wordt deze tunnel trouwens opnieuw de opkweekplek van een paar honderden pasgeboren kuikentjes, die gedurende de wintermaanden de tunnels bemesten en helpen onkruidvrij houden… De aankomst van die kuikentjes blijft na vele jaren nog steeds een bijzonder moment.

Ik noem graag nog een paar bijzondere momenten van de voorbije weken. De geslaagde Algemene Vergadering van de coöperatieve: door corona volledig digitaal georganiseerd, maar daarom niet minder verbindend. Verder ook de herstart van de boerderijklassen van de Sterrebloem, een lagere school uit Meigem. Elke week ontvangen wij een klein groepje enthousiaste kinderen, die onder de deskundige leiding van onze ex-stagiaire Fien ingewijd worden in het leven op de boerderij en allerlei taken aanpakken. Zij zorgen er nu voor dat de vrijgekomen akkers ingezaaid worden met groenbemester. Ook aan de collegiale toetsing met onze collega boeren van biodynamische boerderijen De Zonnekouter, Ourobouros en De Blauwe Spie (vermeld in de vorige brief van boer Matthias) heb ik fijne herinneringen.

Zulke momenten geven energie en overtuigen me dat samenwerking - niet alleen met de natuur maar ook met mensen binnen én buiten onze boerderij - een grote troef vormt om de uitdagingen van de (nabije) toekomst aan te gaan en met dit verhaal andere mensen enthousiast te maken!

Een welgemeende groet,

Stefan