Contacteer ons
De Wassende Maan

De Wassende Maan

Biopakket
Webshop
Biowinkel
Boerderij
recepten
nieuws en events
DE WASSENDE MAAN LOGO

informatie

  • Onze pakketten
  • Deze week in je box
  • Afhaalpunten
  • Word coöperant

snelle links

  • Webshop
  • Over de boerderij
  • Recepten
  • Openingsuren winkel

klantenservice

  • Veelgestelde Vragen pakket
  • Contact
  • Algemene voorwaarden pakket
  • Privacyverklaring

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van De Wassende Maan! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets!


Copyright © 2025 door De Wassende Maan. Alle rechten voorbehouden.

Betaalmethoden

Workshop | Traag desembrood leren bakken

Foto van een zuurdesembrood

Traag desembrood leren bakken

Uw dagelijks brood, lekkerder en gezonder

Praktisch

Waarom is tijd het belangrijkste ingrediënt van brood? En hoe doe je dat, zo'n krokant, smaakvol desembrood bakken?

In deze bakles bereiden we, vertrekkend van de moederdeeg, de deeg voor een desembrood. We laten deze deeg enkele perioden rijzen, en leren vervolgens de handelingen van de kunst van het opbollen. Je neemt je brood mee naar huis om het ’s avonds in jouw eigen oven te bakken. Ook krijg je een potje verse desem mee voor jouw volgende broodbak.

Jouw lesgever is Philip Lievens. Philip is keukenpiet, psycholoog, beeldhouwer en schilder, Frankrijkreiziger en gaf zijn eerste baklessen al toen hij student was.

We leven in een tijd waarin de bakker industrialiseert, hoe sympathiek de bakkerswinkel ook is. Weinigen willen er tijd in steken, uitgezonderd de ambachtelijke bakker. Het gaat meestal grootschalig en het gaat snel, met industrieel gist dat het brood snel doet rijzen, en met het toevoegen van meelverbeteraars, hulpmiddeltjes uit de industrie (waardoor het brood onder meer meer water kan vasthouden). Het resultaat is ‘sponsbrood’ met weinig smaak, maar dat mooi oogt...

Tijd is de belangrijkste grondstof voor brood. Sommige dingen hebben nu eenmaal tijd nodig, tijd om hun smaak tot ontwikkeling te brengen. We opteren in deze bakles voor trage fermentatie die de smaak en de verteerbaarheid ten goede komt. We werken met natuurlijke desem, een spontaan ontstane mix van gisten en bacteriën door mensenhanden ondersteund. Dit zorgt voor een trage fermentatie, en geeft het deeg een lange tijd de rust om te rijzen en te rijpen. Het resultaat proef je van bij de eerste beet: een rijke smaak.

Daarenboven is de verteerbaarheid verbeterd, want het langzame rijsproces doet het brood voor-verteren; de desem breekt deels de gluten en moeilijk verteerbare bestanddelen af. De glycemische index van het brood wordt naar beneden gehaald, zodat het onze bloedsuiker minder doet pieken. Het geeft sneller een verzadigd gevoel, vanwege goed kauwen, en omdat het voedzamer is, als je meer volkorenmeel gaat gebruiken. Tenslotte worden meer mineralen en vitaminen van de graankorrel beschikbaar voor ons.

Samengevat: zelf desembrood bakken biedt tal van voordelen. Het is lekkerder, beter verteerbaar, langer houdbaar, én gezonder.

Wanneer:
dinsdag 11 november, 13.30 – 17.00 u.

Locatie: 
De Wassende Maan - Beekstraat 35, 9800 Astene 

Inschrijven:
Schrijf je in per mail bij philip.lievens@telenet.be en maak vervolgens je betaling in orde 

Kostprijs:
€ 45

Meebrengen:
- 1 grote kom om het deeg in te mengen (bij voorkeur hout of plastic, of licht metaal maar zeker geen gietijzeren kookpot)
- 1 grote kneedplank
- 1 grote stevige lepel
- 1 bakvorm (langwerpig of rond)
- 1 scherp aardappelmesje
- 2 keukenhanddoeken
- een keukenschort
- een middelgrote glazen bokaal
- een keukenthermometer indien je dat hebt

Thuis nodig:
- een oven