45 jaar boeren ... Sinds 1979

1979 | Het prille begin

De verste wortels van De Wassende Maan reiken al 40 jaar ver. Ere wie ere toekomt. 1979 : het was de tijd van de bio-pioniers : Johan D’Hulster op De Akelei (Schriek), Rolle De Bruyne op De Hogen Akker (Oedelm), Remy Schiffeleers op De Geitenboerderij in Alken, en Kristien De Witte in Astene. Eigen aan die tijd : geen van deze mensen had een landbouwachtergrond, maar uit onvrede met de gangbare landbouw beslisten ze dan maar om het “zelf en beter” te doen. De bio-sector stond nog in zijn kinderschoenen, maar De Wassende Maan was geboren.

Kristien liet zich voor de naamkeuze van haar bedrijfje destijds inspireren door de dichtbundel “De wassende maan” van Rabindranath Tagore. De wassende maan of wassenaar is de maan gedurende twee weken na nieuwe maan. Het woord wassen betekent hier 'toenemen' of 'groeien'. Na deze twee weken is het volle maan. 

1986 | De coöperatieve wordt gesticht

Het pionierswerk van Kristien leverde vruchten op. Steeds meer mensen schaarden zich achter dit initatief en in 1986 werd een coöperatieve vennootschap opgericht. De grond in Astene werd gekocht, de huidige boerderij kreeg vorm.

1986 | Demeter-label

Nog in hetzelfde jaar van oprichting van de coöperatieve werd het Demeter-label verworven. In het Vlaamse land was De Wassende Maan het allereerste landbouwbedrijf dat erin slaagde om de biodynamische principes zo intens in z’n dagelijkse werking te integreren. Zorg voor de bodem, het blijft nog altijd onze dagelijkse zorg.

1995 | Bio-abonnementen

Trouw aan de pioniersattitude was De Wassende Maan in 1995 de eerste in Vlaanderen om deze nieuwe formule te lanceren. We inspireerden ons op het Zwitserse voorbeeld van Le Panier. Dankzij deze innovatieve formule was de consument verzekerd van z’n wekelijkse portie biogroenten. Omgekeerd was de boerderij verzekerd van een vaste en vooraf gekende afname. Zo kunnen de boeren hun teeltplan vorm geven, zonder afhankelijk te zijn van de wispelturige groothandel. In dezelfde periode werd de boerderijwinkel opgestart. Op deze 3 poten steunen we vandaag nog altijd  : boerderij, pakketten en winkel.

2015 | Uitbreiding biowinkel

In 2015 werd fors geïnvesteerd in de uitbreiding van de biowinkel op de boerderij. Sinds 2015 kan je zowat alle voedingsmiddelen in onze boerderijwinkel kopen. Het valt nu nog meer op hoe groot het gamma groenten van eigen kweek geworden is. Het gekoelde aanbod biogroenten en fruit spreekt tot de verbeelding. Daarnaast hebben we nu een gevarieerd assortiment vers- en droogwaren, onderhouds – en verzorgingsproducten, dranken, voedingssupplementen, brood,...

2018 | pionieren, opnieuw

De Wassende Maan heeft ondertussen vele watertjes en rivieren doorzwommen. Onder impuls van coördinatrice Hilde en het bestuur, de boeren en de vele medewerkers werd gekozen voor professionalisering en groei. Er werd een grote schuur gebouwd, de tunnelserres namen in omvang toe, nieuwe gronden in Deinze en Zulte werden tot waardevolle biogrond verbouwd, .. Het totale landbouwareaal omvat nu 24 ha. Vandaag werken er al 24 mensen op De Wassende Maan. Samen met de vele seizoenswerkers, vnl in de zomer en herfst, is dit een zeer grote groep, een bonte diversiteit aan mensen, geworden.

Sinds 2015 merken we dat de consumentengewoontes drastisch aan het veranderen zijn. Daarom werd in 2018 hard gewerkt om in 2019 nieuwe paden te kunnen bewandelen. Eens pionier, altijd pionier...

Afbeelding