Bloemkool schotel met gehakt en kaassaus
Een gezellige ovenschotel die bij jong en oud in de smaak valt.
Bloemkool schotel met gehakt en kaassaus
Boodschappenlijstje
- 1 bloemkool (in roosjes)
- 400 g gemengd gehakt
- 4 grote,bloemige aardappelen
- ui
- knoflook
- boter
- bloem
- koude melk
- 100 g geraspte belegen kaas en extra voor de afwerking
- peper & zout
- nootmuskaat
- olie
Bereiding
- Schil de aardappelen, kook ze tot ze mooi zacht zijn, giet ze dan af. Stamp ze tot een gladde puree met wat melk en boter. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Maak de bloemkool schoon, verdeel in roosjes en kook ze beetgaar in gezouten water.
- Pel de ui en knoflook en snipper heel fijn. Verhit de olie en bak het gehakt hierin rul, draai het vuur wat lager en stoof de ui en knoflook even mee, tot ze glazig zien.
- Laat 3 eetlepels boter smelten in een diepe pot, doe er 3 eetlepels bloem bij en meng goed tot je een roux krijgt. Laat kort bakken, voeg dan de koude melk beetje bij beetje toe, onder voortdurend roeren, tot je een gladde maar dikke saus krijgt. Voeg de gemalen kaas toe en laat ze erin smelten. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
- De eerste laag in de ovenschotel is de puree, daar komt het gehakt op en daar bovenop komen de bloemkool roosjes, overgiet het geheel met de kaassaus. Strooi er nog wat extra geraspte kaas over en plaats in een voorverwarmde oven van 200°C, tot het geheel volledig warm is en er korstje op de bovenkant is gevormd.
door Ann Daelman