Appelflappen met kaneel en rozijntjes

ingrediënten

 

  • 600 g bloem
  • 2,5 dl melk
  • 30 g verse gist
  • 25 g griessuiker
  • 100 g eieren
  • 10 g zout
  • 250 g zachte boter
  • 600 g appelmoes met stukken
  • 1 koffielepel kaneel
  • 50 g rozijnen
Bereiding
  1. De bloem zeven en een bloemkring maken. Daarin doet men de gist, suiker, eieren en melk.
  2. Buiten de kring legt men het zout en de boter. De grondstoffen in de bloemkring mengen en geleidelijk de bloem met de punt van de vingers mengen.
  3. Wanneer het deeg bijna is gevormd, mengt men ook het zout en de boter mee.
  4. Het deeg met de handpalm tegen de tafel wrijven, met een plastieken krabber terug bijeenbrengen, en opnieuw uitwrijven. Herhalen tot het deeg glad is.
  5. Het deeg verdelen in 15 hoopjes en opbollen door de hand boven het deeg te zetten en draaiende bewegingen te maken. Laat 5 minuten rusten.
  6. De deegstukjes met een rolstok ovaal uitrollen.
  7. Meng de appelmoes met de rozijnen en kaneel.
  8. Breng een lepel appelmengsel aan, strijk de boord in met los geklopt ei en plooi het deeg dicht.
  9. Wat korrelsuiker op de bovenkant van de flap drukken en de koeken op een bakplaat schikken.
  10. Laat 45 minuten narijzen.
  11. De oven verwarmen tot 235°C en de flappen 15 minuten bakken.
  12. Het warme appelgebak met behulp van een kwast met suikersiroop instrijken.
  13. Suikersiroop: breng 100 ml water en 100 gr suiker aan de kook en laat dit al roerende afkoelen.