Artisjok met vinaigrette

ingrediënten
  • 4 verse artisjokken
  • 2 citroenen
  • zout en peperkorrels
  • 1/2 dl olijfolie
  • 3 eetlepels truffelolie
  • 4 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel fijne mosterd
  • 1 kleine versnipperde sjalot
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
Bereiding
  1. Artisjokken wassen, de steel afbreken en de onderste lelijke en taaie bladeren verwijderen. Knip de puntjes van de bladeren alleen af als ze lelijk zijn.
  2. Leg de artisjokken in een bodem kokend water met zout. Voeg eventueel azijn of citroensap toe.
  3. Ze zijn gaar in ongeveer 30 min. (controleren door met een vork aan een blaadje te trekken: als het gemakkelijk loslaat is de groente gaar).
  4. Ondersteboven laten uitlekken in vergiet.
  5. Voor de vinaigrette: Fijngesnipperde sjalot, peterselie, honing, mosterd en azijn samen mengen.
  6. Olie door dit azijnmengsel roeren en zorgen dat alles goed gemengd is.
  7. Schik de uitgelekte artisjokken op bordjes en serveer met de vinaigrette die per gast in een klein schaaltje apart wordt gegeven
  8. De blaadjes worden aan tafel afgeplukt: trek van onderaf beginnend de blaadjes een voor een uit de artisjok en dompel ze telkens met de vlezige onderkant in de vinaigrette. Zuig de blaadjes tussen de tanden uit. Het 'hooi' (de nog niet ontwikkelde bloemblaadjes) dat nu tevoorschijn komt is niet eetbaar. Schraap het met een mes van de artisjokbodem. De bodem is het lekkerste deel van de artisjok: snijd hem in stukjes en geniet ervan met de rest van het sausje.