Aubergine Parmigiana

ingrediënten
  • 3 grote stevige aubergines
  • olijfolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1/2 bol knoflook, fijn geperst
  • 1 volle theelepel droge oregano
  • 2 x 400 g pruimtomaten in blik of 1 kg verse rijpe tomaten
  • zeezout en vers gemalen zwarte peper
  • een klein beetje wijnazijn
  • een grote handvol verse basilicum
  • 4 grote handen vol van vers gemalen Parmezaanse kaas
  • 2 handen vol gedroogde broodkruimels
  • wat verse oregano
  • 150 g buffel mozzarella
Bereiding
  1. Verwijder de stengel van de aubergines, snij ze in 1 cm dikke repen en leg ze aan de kant. 
  2. Doe nu 2 of 3 scheuten olijfolie in een grote pan op een middelmatig vuurtje. Voeg de ui, knoflook en gedroogde oregano toe en stoof dit 10 minuten, totdat de ui zacht is en de knoflook een beetje kleur heeft. 
  3. Als je tomaten uit blik gebruikt, snij ze in stukjes. Als je verse tomaten gebruikt,  stop ze in een grote pan kokend water gedurende 40 seconden. Haal ze met een lepel uit de pan en stop ze in een kom koud water gedurende 30 seconden. Verwijder dan de huid, knijp voorzichtig de pitjes eruit en snij het tomatenvlees. 
  4. Voeg het tomatenvlees toe aan de ui, knoflook en oregano. Roer de mix goed, en doe dan een deksel op de pan om 15 minuten te laten sudderen.
  5. Gril ondertussen de aubergines aan beide kanten totdat ze mooi gekleurd zijn  
  6. Als de tomatensaus ingedikt is, kruid je het voorzichtig met zout, peper en een klein scheutje wijnazijn, en voeg de basilicum toe. Je kan saus een beetje grof houden of pureren.
  7. Doe in een ovenschotel een klein laagje tomatensaus, dan wat geraspte Parmezaanse kaas, gevolgd door een enkele laag aubergines. Herhaal deze lagen tot je alle ingrediënten hebt gebruikt, eindig met een beetje saus en goede sprenkeling van Parmezaanse kaas. Daarboven strooi je wat broodkruimels gemixt met  olijfolie en een beetje verse oregano. Daarbovenop komt ook nog wat gescheurde mozzarella.
  8. Stop de schaal in de oven en bak op 190°C gedurende een half uur tot het goudbruin en krokant is en bubbelt. 
  9. Het is het beste als het meteen wordt gegeten, maar het kan ook koud gegeten worden. Je kan ook dezelfde bereiding gebruiken en de aubergines vervangen met courgettes of venkel – beide zijn heerlijk. 

 

Door Jamie Oliver