Herfst in een ovenschaal, zo kan je dit recept het best omschrijven. Zoete pompoen en aardse rode biet roosteren langzaam tot ze vol smaak en kleur zitten, samen met ui en sjalot die een diepe, hartige toets geven.
Balsamicobietjes, pompoen en spinazie uit de oven
Boodschappenlijstje
een halve butternut- of kastanjepompoen
4 rode bieten
2 kleine rode uien, grof gehakt
5 sjalotten, grof gehakt
twee grote handen vol verse spinazie
1 tl gedroogde rozemarijn
1 tl gedroogde oregano
2 el balsamicoazijn
3 tl olijfolie
versgemalen, zwarte peper en grof zeezout
100 g feta
eventueel een handvol gehakte pecannoten, voor de afwerking
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schrob de rode bieten schoon, maar schil ze niet. Snijd ze in dobbelsteentjes en schep ze om met de gehakte rode uien, 1 ½ tl olijfolie, de balsamicoazijn, ½ tl rozemarijn, ½ tl oregano, versgemalen, zwarte peper en grof zeezout. Verspreid de blokjes over een bakplaat en plaats deze 40 à 45 minuten in de oven. Schep in de helft van de baktijd even om.
Was de pompoen grondig. Laat ook hier de schil zitten en snijd in hapklare blokjes. Schep om met de gehakte sjalotjes, 1 ½ tl olijfolie, de overige kruiden en voldoende versgemalen, zwarte peper en grof zeezout. Verspreid de groente over een bakplaat en schuif deze ook in de oven, voor zo’n 30 à 35 minuten. Schep ook deze in de helft van de baktijd even om.
Verdeel de spinazieblaadje de laatste 5 minuten van de oventijd over de groenten. Liefst zoveel mogelijk bij de pompoen, omdat de blaadjes anders de kleur van de bieten overnemen en dus niet meer mooi groen zijn. Uiteraard is dat geen ramp, zorg er dus gewoon voor dat ze nog zo’n 5 minuten kunnen mee garen in de oven.
Haal alle groenten nu uit de oven en schep ze goed om in een grote kom. De spinazie gaat nu nog wat verder garen, door de warmte van de pompoen en de bieten. Verkruimel de feta eroverheen, schep voorzichtig om en als je nog een extraatje wil, strooi er dan nog een handvol grof gehakte pecannoten bovenop.