Courgette tian

ingrediënten
  • 750 g courgette, in dunne plakken gesneden
  • 3 kl koudgeperste olijfolie
  • 60 g zilvervliesrijst
  • 1 teen knoflook
  • ¼ kl zout
  • 3 sjalotten, gesnipperd
  • 2 kleine eieren, losgeklopt
  • 2 el (versgeraspte) Parmezaanse kaas
  • 1 el in reepjes gesneden verse basilicumblaadjes
  • 1 el fijngehakte gewone peterselie
  • ¼ kl witte peper
Bereiding
  1. Doe de plakjes courgette met 2 koffielepel van de olie in een pan en laat ze met het deksel op de pan ongeveer 10 minuten  zweten op een laag vuur tot ze beetgaar zijn.
  2. Roer af en toe om tegen het aanbakken van de plakjes.
  3. Spoel intussen de rijst onder de kraan en doe deze dan met 3 dl water in een pan.
  4. Breng het water aan de kook en draai dan het vuur laag.
  5. Leg een deksel op de pan en laat de rijst 15 minuten koken.
  6. Giet de rijst goed af en zet hem dan met het deksel op de pan weg.
  7. Verwarm de oven voor op 175° C .
  8. Wrijf de knoflook met het zout fijn.
  9. Verhit de resterende koffielepel olie in een kleine pan .
  10. Doe er de sjalot en de knoflook in en laat die met het deksel op de pan ongeveer 5 minuten zweten op een heel laag vuur.
  11. Vet een grote, ondiepe ovenschotel licht in.
  12. Meng in een grote kom de courgettes met de rijst, sjalotten en knoflook.
  13. Voeg er vervolgens de eieren en 1 eetlepel kaas aan toe.
  14. Roer alles goed en meng er dan de basilicum, peterselie en peper door.
  15. Doe het mengsel in de ovenschotel en druk daarbij de plakjes courgette even aan, zodat ze plat liggen.
  16. Strooi er de rest van de Parmezaanse kaas over uit.
  17. Zet de ovenschotel 20 minuten in de oven.
  18. Zet de oven dan op 225°C en laat het grillen tot er een mooi korstje op zit.
  19. Dien de schotel heet of warm op, en serveer er een fris slaatje bij.