Fattoush salade

ingrediënten
  • 2 grote platbroden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 kroppen romaine (ook wel: bindsla), in reepjes
  • 600 g heirloomtomaten (of Roma-tomaten) in onregelmatige stukjes
  • 6 kleine komkommers, in onregelmatige stukjes
  • 200 g radijsjes, in vieren
  • 1 bosje lente-uitjes, in dunne ringen
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • handje bladpeterselie
  • handje muntblaadjes


Voor de dressing:

  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 1 eetlepel granaatappelmelasse
  • 1 eetlepel sumak
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 teen knoflook, fijn geraspt
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  •  

Voor het serveren:

  • granaatappel melasse
  • sumak
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor tot 170 °C en bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  2. Bestrijk de platbroden aan beide kanten met de olijfolie. Leg ze 14-16 minuten in de oven, tot ze knapperig en goudbruin zijn; draai ze halverwege de baktijd om. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Breek ze dan in stukjes voor in de salade.
  3. Doe de sla, tomaten en komkommers in een grote mengkom. Voeg de radijsjes, lente-uitjes en rode paprika toe; meng alles goed.
  4. Stop alle ingrediënten voor de dressing in een schoon confituurpotje met een deksel en schud alles 1 minuut goed door. Houd een paar peterselie- en muntblaadjes apart, voor over de salade. Hak de rest grof.
  5. Voeg de gehakte peterselie- en muntblaadjes samen met de dressing vlak voor het serveren aan de salade toe en meng alles goed.
  6. Schep dan de stukjes platbrood erdoor en verdeel alles over een grote serveerschaal.
  7. Bestrooi de salade tot slot met de peterselie- en muntblaadjes. Geef er nog wat granaatappel melasse en sumak in aparte schaaltjes bij.

 

door Food and Friends