Contacteer ons
De Wassende Maan

De Wassende Maan

Biopakket
Webshop
Biowinkel
Boerderij
recepten
nieuws en events
DE WASSENDE MAAN LOGO

informatie

  • Onze pakketten
  • Deze week in je box
  • Afhaalpunten
  • Word coöperant

snelle links

  • Webshop
  • Over de boerderij
  • Recepten
  • Openingsuren winkel

klantenservice

  • Veelgestelde Vragen pakket
  • Contact
  • Algemene voorwaarden pakket
  • Privacyverklaring

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van De Wassende Maan! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets!


Copyright © 2025 door De Wassende Maan. Alle rechten voorbehouden.

Betaalmethoden

Focaccia met kerstomaatjes, rode ui en olijven

Focaccia met kerstomaatjes, rode ui en olijven

ingredients

Boodschappenlijstje

  • 330 g tarwebloem (voor brood)
  • 1 tl lichte bruine suiker
  • 2 el olijfolie (+ extra om te bestrijken)
  • 1 el zeezout
  • verse oregano
  • 1,5 tl droge gist
  • 420 ml lauw water
  • 330 g tarwebloem (voor brood)
  • 500 gr kerstomaatjes
  • handvol groene olijven
  • 1 rode ui
  • 1 el grof zout
  • 1 tl oregano
  • olijfolie
instructions

Bereiding

  1. Maak eerst het voordeeg. Meng in een grote kom de gist met het water tot de gist oplost en voeg er dan de bloem aan toe. Roer tot de dikte van havermoutpap. Dek de kom af met een schone vochtige doek, en laat het mengsel 2 uur rusten op kamertemperatuur. (TIP: Je kan dit ook de dag voordien doen. Zet het mengsel dan in de koelkast en haal het een uur voor het verder verwerken er weer terug uit.)
  2. Doe alle ingrediënten behalve het zout in een standmixer met deeghaak: het voordeeg, de bloem, de suiker en de olijfolie.
  3. Kneed ongeveer 6 minuten op lage snelheid. Voeg dan het zout en een eetlepel gehakte verse oreganoblaadjes toe en kneed nog 2 minuten door op hoge snelheid.
  4. Bestrijk een grote kom met olijfolie en doe het deeg in de kom. Laat opnieuw 1 uur rusten onder een vochtige doek tot het verdubbeld is in grootte.
  5. Intussen kan je een bakplaat (30x40cm) al invetten met olijfolie.
  6. Duw het deeg op de bakplaat en duw plat met je vingers. Laat opnieuw 30 minuten rijzen op kamertemperatuur.
  7. Duw opnieuw het deeg uit tot de grote van de bakplaat en laat opnieuw 30 minuten rijzen.
  8. Verwarm de oven voor op 220°C.
  9. Maak de topping. Snij de rode ui in halve schijfjes. Snij ze niet de dun want dan kunnen ze verbranden. Snij de kerstomaatjes in de helft door. Meng de ui, groene olijven en tomaatjes met olijfolie.
  10. Duw met je vingertoppen gaatjes in het deeg en borstel de focaccia gul in met olijfolie. Spreid de topping uit over de focaccia, duw hier en daar een tomaatje in een gaatje. Strooi er wat gehakte blaadjes oregano en grof zout over.
  11. Bak de focaccia 10 minuten en verlaag dan de oven naar 190°C en laat nog 15 tot 20 minuten verder bakken.
  12. Kijk voorzichtig of de focaccia onderaan goed gebakken is.
  13. Haal uit de oven, borstel indien gewenst er nog wat extra olijfolie over.
  14. Smakelijk!

Zonnig, geurig en onweerstaanbaar: deze focaccia met kerstomaatjes, olijven en rode ui brengt meteen een vleugje Italië op tafel. Het luchtige deeg, rijkelijk besprenkeld met olijfolie en verse oregano, krijgt een krokante korst en sappige topping.

 

Voordeeg

 

Topping

 

Recept en foto door Donna Caramella volgens Yotam Ottolenghi