Gefermenteerde kool

ingrediënten
  • 1 grote kool (wit,rood of savooi)
  • zout
  • eventueel specerijen naar eigen smaak: peperbollen,kruidnagel,steranijs...
Bereiding
  1. Snijd de kool in fijne reepjes (eventueel met een mandoline)
  2.  ‘Masseer’ de kool, zodat er vocht vrijkomt
  3. Neem een grote bokaal (met schroefdeksel, een klemdeksel kan barsten door de druk) en leg hierin afwisselend laagjes (grof) zout en kool
  4. Voeg naar smaak kruiden toe, zoals peperbollen, kruidnagel, jeneverbessen, steranijs … Alles mag!
  5. Sluit af met een laagje zout
  6. Draai het deksel op de pot en laat je brouwsel enkele weken op kamertemperatuur z’n werk doen. Er zullen koolzuurgas belletjes ontstaan en er zal druk op de bokaal komen
  7. Open het deksel na enkele weken voorzichtig, laat het gas ontsnappen en bewaar de pot vanaf dan in de koelkast

 

door Audrey