Gekonfijte en gegrilde pastinaken in azijn
Dit recept van Ottolenghi brengt pastinaak terug naar de essentie: robuust, aards en vol smaak. Geconfijte en gegrilde pastinaken krijgen een kick van chilipepers, frisse appelciderazijn en een handvol kruiden. Het resultaat? Een ruig en ongecompliceerd gerecht dat perfect past bij een gezellige maaltijd.
Gekonfijte en gegrilde pastinaken in azijn

Boodschappenlijstje
- 2 rode chilipepers, schuin dun gesneden
- 3 el appelciderazijn
- 750 g middelgrote pastinaken, geschild en in de lengte gehalveerd
- 11 teentjes knoflook, gepeld – 10 heel gelaten, 1 geperst
- 450 ml olijfolie
- 4 el korianderblaadjes, grof gehakt
- 3 el peterselieblaadjes, grof gehakt
- 1 tl gemalen piment
- zeezout en zwarte peper

Bereiding
- A. Verwarm de oven en bereid de chilipepers
- Verwarm de oven voor op 180°C (160°C hetelucht).
- Doe de chilipepers, appelciderazijn en een klein snufje zeezoutvlokken in een middelgrote kom en laat dit licht pekelen.
B. Rooster de pastinaken
- Leg de pastinaken, hele knoflooktenen, olijfolie en een eetlepel zeezoutvlokken in een ovenschaal van 30 x 20 cm met hoge randen.
- Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en rooster een uur, of totdat een mes gemakkelijk door het dikste deel van de pastinaak glijdt.
- Haal de pastinaken en knoflook met een schuimspaan uit de schaal en bewaar de olie.
C. Gril de pastinaken en knoflook
- Verhit een ingevette grillpan op hoog vuur en zorg voor goede ventilatie in de keuken.
- Gril de pastinaken in twee of drie porties gedurende twee tot drie minuten per portie. Draai ze één keer om totdat ze aan beide kanten een diepe grillsmaak hebben. Doe ze in een grote kom terwijl je de rest grilt.
- Gril de knoflooktenen één minuut, of totdat ze aan beide kanten gegrild zijn. Voeg deze toe aan de kom met de pastinaken.
D. Bereid de kruidenmix
- Doe de kruiden, de geperste knoflookteen, 60 ml van de gereserveerde olie, een kwart theelepel zeezoutvlokken en een goede draai zwarte peper in een kleine keukenmachine.
- Pulseer tot alles fijngehakt is.
- Roer dit mengsel en de piment door de gepekelde chilipepers.
E. Meng en serveer
- Voeg de kruidenmix toe aan de kom met pastinaken en knoflook en schep alles voorzichtig om.
- Leg de pastinaken op een grote schaal met de gesneden kant naar boven, allemaal in dezelfde richting.
- Besprenkel met nog twee eetlepels van de gereserveerde olie en serveer warm of op kamertemperatuur.
Recept door Ottolenghi
