Gekookte mosselen

ingrediënten
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 1 wortel
  • 8 takjes peterselie
  • 4 takjes selderij
  • 2 deciliter droge witte wijn
  • 2 kilo mosselen
  • 1 bekertje zure room
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel mosterd
  • vers gemalen peper naar smaak
Bereiding
  1. Ui pellen en snipperen.
  2. Van prei lelijk blad en worteltjes verwijderen, in ringen snijden en in vergiet wassen.
  3. Wortel schrappen, wassen en in plakjes snijden. Grote plakjes halveren.
  4. Doe de ui,  de prei en de wortel in een pot . Knip er de takjes peterselie en de takjes selderij boven, schenk er de wijn bij .
  5. Borstel de mosselen onder koud stromend water één voor één schoon.
  6. Verwijder met een mesje eventuele draadjes (baardje) van de mossel en plaats in een vergiet.
  7. Mossels met een gebroken schelp doe je in de vuilbak net als mossels die open staan en niet meer sluiten.
  8. Laat de groenten even stoven en voeg er dan de gekuiste mosselen bij.
  9. Kook de mosselen op hoog vuur met deksel op pan,tot ze allemaal open zijn, schudt af en toe met de pan.
  10. Meng ondertussen de zure room, mayonaise en mosterd in een kleine kom door mekaar. Breng op smaak met peper en zout en snipper er 4 takjes peterselie oven.
  11. Serveer de mossels onmiddellijk met het dip sausje, serveer er verse frietjes bij.