Gekruide soep met kaascroutons

ingrediënten
  • 1 koolrabi
  • 1 prei
  • 1 tak selder (met blad)
  • 1 ui
  • 2 teentjes look
  • snuifje tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 1 kl venkelzaad
  • 1 el olijfolie
  • groentebouillon naar smaak
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot
  • volkoren stokbrood
  • gruyèrekaas
Bereiding
  1. Maak de groenten schoon en snij ze in kleine stukjes.
  2. Verwarm de olie en fruit de ui samen met de ui.
  3. Voeg de overige groenten, de laurier, de venkelzaadjes en ongeveer 0,75 liter water toe.
  4. Laat de groenten gaar koken.
  5. Voeg de bouillon toe en laat de soep nog even zachtjes koken.
  6. Controleer de smaak en voeg eventueel wat extra kruiden toe.
  7. Snij intussen het stokbrood (of oud brood) in dunne plakken en beleg die met de kaas.
  8. Laat de kaas croutons in een voorverwarmde oven roosteren tot de kaas goudbruin is.
  9. Leg in elk soepbord een warm broodje en schenk de soep erover.