Gravad lax met rode biet

ingrediënten
  • 500 gram verse zalm
  • 125 gram gekookte rode biet (1 flinke rode biet)
  • 10 gram dille (vers)
  • 2 eetlepel grof zeezout
  • 2 eetlepels zwarte peper (verse - grof gemalen)
  • 1 eetlepel citroensap
Bereiding
  1. Pureer de rode biet, dille, zeezout, peper en citroensap in een keukenmachine tot een gladde, dikke pasta.
  2. Dep de zalm droog en leg hem met de huid op een flink stuk huishoudfolie.
  3. Besmeer de zalm met het mengsel en vouw stevig dicht. Leg de zalm in een kleine ovenschaal of bak met opstaande rand.
    Leg een snijplank op de zalm en leg hier iets zwaars bovenop. Ik gebruikte zelf 2 pakken melk.
    Zet dit 'bouwwerk' in de koelkast en laat het 2 dagen marineren.
    Het is mogelijk dat er in de tussentijd vocht vrij komt dit kun je over de zalm verdelen, het hoeft niet perse. Ik heb het zelf niet gedaan en de smaak was evengoed heerlijk.
  4. Haal na 2 dagen de zalm uit de koelkast en spoel hem schoon zodat het rode bieten mengsel er vanaf spoelt. Dit is erg zout en niet lekker om op je zalm te laten. De smaken zijn goed ingetrokken in de zalm dus maak je daarover geen zorgen.
  5. Dep de zalm droog en snij hem vervolgens in hele dunne plakjes.
  6. Serveer er naar wens een sausje bij (bijvoorbeeld 1 theelepel grove mosterd en 1½ eetlepel mayonaise met wat verse dille erdoorheen) en wat crackers of geroosterd brood bijvoorbeeld. Eet smakelijk!

 

recept

door Eef kookt zo