Groenlofsoep met curry en gerookte zalm

ingrediënten
  • 2 stronken groenlof
  • 4 uien
  • 2 bloemige aardappelen
  • 2 eetlepels zacht curry poeder
  • 2 l kippen- of groentebouillon
  • verse tijm
  • verse laurier
  • 2 dl room
  • een klontje boter
  • peper
  • zout
  • 2 plakken gerookte zalm
  • 1 scheutje sherry
Bereiding
  1. Bereid een keteltje met verse kippen- of groentebouillon. De bouillon is de basis voor deze soep.
  2. Pel de uien en snipper ze grof.
  3. Verhit een klontje boter in een ruime stoofpot op een matig vuur. Stoof hierin de stukjes ui aan, maar let erop dat ze niet kleuren.
  4. Schil de aardappels en snij ze in grove stukken. Voeg ze toe aan de stoofpot met uien en laat alles een paar minuten stoven.
  5. Zet het vuur lager en neem even de tijd om het groenlof voor te bereiden.
  6. Hou ongeveer een kwart van het groenlof opzij, want dat gebruiken we later als garnituur voor de soep.
  7. Snij het  uiteinde van de groenlof stronken en snipper de groente grof. Voeg de stukjes groenlof toe aan de stoofpot. Laat de groenten nog 5 minuten meestoven op een zacht vuurtje. Roer alles regelmatig even om.
  8. Bind enkele laurierblaadjes, enkele takjes tijm en enkele peterseliestengels samen tot een bouquet garni. Laat het kruidentuiltje meestoven met de groenten.
  9. Strooi het  curry poeder in de pot en roer al de groenten om.
  10. Schenk de kippen- of groentebouillon in de pot en laat de soep 30 minuten sudderen op een matig vuur.
  11. Verwijder het bouquet garni uit de soepketel.
  12. Mix de soep glad met een staafmixer. Neem er de tijd voor zodat je een fluweelzacht resultaat krijgt.
  13. Proef de soep en kruid ze naar smaak met een beetje peper en wat zout.
  14. Schenk de room in de soep en mix ze nog een laatste keer.
  15. Snipper het groenlof dat je aan de kant hebt gelegd in flinterdunne reepjes. Snij rondom het taaie hart van het groenlof heen, dat deel van het groenlof gebruiken we niet. Doe de snippers in een schaaltje.
  16. Snij de plakjes gerookte zalm in fijne reepjes.
  17. Schenk een scheutje sherry in de soep voor extra aroma. Doe voorzichtig en proef de soep zodat je een resultaat krijgt naar eigen smaak.
  18. Leg in elke soepkom of elk soepbord een portie van de fijngesneden zalm en het gesnipperd vers groenlof. Schenk daarover een flinke pollepel van de warme soep en serveer onmiddellijk.

 

gebaseerd op Dagelijkse kost