Lamsgehaktballetjes met tabouleh en salade van witte kool

ingrediënten

Voor de lamsgehaktballetjes

  • 450 g lamsgehakt
  • 3 grote uien, fijngehakt
  • 1 bosje bladpeterselie, gehakt
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • snuifje cayennepeper
  • 3 eetlepels boter
  • 30 g verse gember, geschild en fijngehakt
  • 1 rode chilipeper, fijngehakt (desgewenst zonder zaadjes)
  • een snuifje saffraandraadjes
  • 1 bosje verse koriander, fijngehakt
  • sap van 1 citroen
  • 3 dl water
  • 1 citroen in vier partjes
  • zout en peper

 

Voor de witte koolsalade

  • 1 teentje look
  • 1 theelepel grof zout
  • 1 eetlepel karwijzaad
  • 2 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 300 g witte kool, dun geschaafd
  • 2 eetlepels grof gehakte verse munt
  • 2 eetlepels grof gehakte peterselie
  • zout en peper

 

Voor de tabouleh

  • 5 bundels platte peterselie, fijngehakt
  • 1 bundel munt, fijngehakt
  • 4 lente-uitjes, in kleine rondjes geknipt
  • 1 dl citroensap of meer/minder naar smaak
  • 100 g bulgur of couscous
  • olijfolie
  • zout en peper
Bereiding
  1. Meng het lams gehakt met de helft van de gehakte ui, peterselie, kaneel, komijn en cayennepeper.
  2. Kruid met peper en zout (als het gehakt nog niet gekruid was).
  3. Rol er balletjes ter grootte van een walnoot van.
  4. Smelt de boter in een kookpot met deksel en bak er de rest van de ui, de gember, de chilipeper en de saffraandraadjes in.
  5. Roerbak tot de ui begint te verkleuren.
  6. Voeg er dan de koriander en het citroensap aan toe.
  7. Giet het water erbij, voeg wat zout toe en breng aan de kook.
  8. Laat de balletjes erin glijden, zet het vuur zacht en doe het deksel op de pan.
  9. Pocheer de balletjes 20 minuten, keer ze af en toe.
  10. Haal het deksel van de pan, stop de citroenpartjes ertussen en laat de saus onafgedekt nog minstens 10 minuten inkoken.
  11. Wrijf voor de witte koolsalade de look met het zout en de helft van de karwijzaadjes tot een gladde pasta in de vijzel.
  12. Meng er eerst het citroensap en dan de olijfolie door.
  13. Voeg ook de andere helft van de karwij zaadjes toe.
  14. Doe de kool met de munt en peterselie in een grote mengkom en schep er de dressing over.
  15. Kruid eventueel bij met peper en zout.
  16. Week voor de tabouleh de bulgur 10 minuutjes in kokend water (water bijgieten tot ongeveer 2 cm erboven).
  17. Meng er de peterselie, munt en lente-ui door.
  18. Breng op smaak met citroensap, olijfolie, peper en zout.

 

door een lepeltje lekkers

Biodynamische landbouwcoöperatieve

De Wassende Maan
Beekstraat 35
9800 Astene-Deinze

Tel. 09 386 82 14

info@dewassendemaan.be

BTW BE0429.289.336

Lees hier onze privacyverklaring.

eurologo

BIOWINKEL

Di t.e.m. Vr     09:00 - 18:30
Zat                  09:00 - 16:00

Tel. 09 381 55 40
winkel@dewassendemaan.be

 

BIOPAKKET

Tel. 09 386 98 79
biopakket@dewassendemaan.be

maan logo

 

Volg ons op: instagram facebook