Lamskebab met wortel-koolrabisalade

ingrediënten
  • 1 koolrabi
  • 2 wortelen
  • 1 rode ui
  • bosje verse koriander
  • 1 limoen
  • scheutjes olijfolie
  • 50 g amandelschilfers
  • 200 g Griekse yoghurt
  • snuifje cayennepeper
  • teentje look
  • scheutje honing
  • enkele takjes munt
  • 450 g lamsgehakt
  • 450 g gemengd gehakt
  • 1/2 rode chilipeper
  • enkele takjes platte peterselie
  • 4 pitabroodjes
  • peper van de molen
  • zout
Bereiding
  1. Stook de barbecue heet.
  2. Schil de koolrabi en de wortelen. Rasp ze grof, of snij ze met een mes in fijne lucifers. Snij de rode ui in flinterdunne ringen. Meng de groenten in een ruime schaal.
  3. Spoel de takjes koriander en pluk blaadjes over de groenten. Knijp een halve limoen uit over de salade, voeg een scheutje olijfolie toe en kruid met peper en zout.
  4. Verhit een pan op een matig vuur (of je barbecue) en strooi er amandelschilfers in. Schud ze regelmatig op tot ze gelijk goudbruin kleuren. Zet opzij.
  5. Lepel voor de dressing de Griekse yoghurt in een schaaltje. Schenk er een beetje fijne olijfolie bij en roer. Kruid met een snuifje cayennepeper en zout.
  6. Spoel en snipper de muntblaadjes fijn, plet een half teentje look tot pulp en meng onder de yoghurtsaus. Knijp er een halve limoen over uit, en een toefje honing.
  7. Doe beide soorten gehakt in een schaal en meng ze grondig. Verwijder de zaadjes uit de halve chilipeper en hak het vruchtvlees in piepkleine stukjes. Roer de rode snippers door het gehakt.Hak de platte peterselie grof en voeg de snippers toe. Plet een half teentje look en roer de pulp erdoor. Proef het gehaktmengsel en voeg naar smaak peper van de molen en zout toe.
  8. Verdeel het gehakt in 8 porties. Boetseer rond elke spies een portie gehakt, in de vorm van een dikke worst. Duw goed aan, zodat het vlees er niet afvalt. Maak de spiesen een uurtje op voorhand klaar en laat ze in de koelkast opstijven. Ze zullen minder makkelijk uit elkaar vallen, op de barbecue.
  9. Gril de spiesen op het rooster boven de withete kolen. Draai het vlees om de paar minuten even om, zodat het gelijkmatig bakt. Reken op maximaal 10 minuten.
  10. Gril de pitabroodjes kort en snij ze in kwarten.
  11. Strooi de amandelschilfers over de salade, schik er de spiesen op en de stukken gegrild brood. Geef er de yoghurtsaus apart bij. 

 

door Jeroen Meus