Mee Goreng
Een recept van Ottolenghi, geïnspireerd op Maleisische streetfood. Dit gerecht duurt slechts een paar minuten om te maken (als je eenmaal een beetje voorbereiding hebt gedaan) en is uniek door zijn vele lagen en diepte van smaken.
Mee Goreng

Boodschappenlijstje
· 2 eetlepels arachideolie
· ½ ui, geschild en in blokjes gesneden
· 220 g stevige tofu (tau kwa), in reepjes van 0,5 cm dik gesneden
· 100 g sperziebonen, schoongemaakt en schuin doormidden gesneden
· 100 g choi sum (of paksoi), bladeren en stengels, in grote stukken gesneden
· 300 g verse eiernoedels
· 1½ theelepel gemalen koriander
· 1 theelepel gemalen komijn
· 2 theelepels sambal olek (of andere hartige chilipasta), plus extra om te serveren
· 2 theelepels dikke sojasaus
· 2 theelepels lichte sojasaus
· 50 g taugé
· 1 handvol geraspte ijsbergsla
· 1 el krokant gebakken sjalotten (verkrijgbaar bij oosterse kruideniers; gebruik anders droge uienvlokken)
· partjes citroen, om te serveren

Bereiding
Zet een wok of grote pan op hoog vuur. Zodra het heet is, voeg je de olie toe, daarna de ui en laat je deze een minuut zacht worden. Voeg de tofu en sperziebonen toe en kook om de tofu een beetje kleur te geven - twee tot drie minuten. Roer voorzichtig terwijl je kookt, zodat de tofu niet breekt.
Voeg de choi sum (of paksoi) toe en, als deze slinkt, de noedels. Verdeel ze in de wok met een tang of eetstokjes; je wilt dat ze veel hitte krijgen, bijna om te braden. Meng voorzichtig en kook de noedels ongeveer twee minuten. Voeg nu de kruiden, sambal olek, sojasaus, taugé en een eetlepel koud water toe en roer voorzichtig. Kook ongeveer een minuut, of tot de noedels halfzacht zijn.
Wanneer u klaar bent om te serveren, doet u de noedels in kommen en belegt u met geraspte sla en knapperige sjalotjes. Serveer er partjes citroen bij en een klein bakje extra sambal.
Recept door Ottolenghi