

Moussaka met snijbiet
ingrediënten
- 40 g boter
- 40 g bloem
- 20 cl groentebouillon
- 35 cl melk
- 125 ml slagroom
- 175 g geraspte belegen Goudse kaas
- zout – nootmuskaat
- 1 kg aardappelen
- 750 g snijbiet
- 500 g tomaten
- 250 g pijp ajuin
- 2 teentjes knoflook
- 1 bosje verse marjolein
- 50 g boter
Bereiding
- Laat de boter smelten en doe er de bloem bij, bak tot de bloem licht geurt.
- Giet er onder voortdurend roeren langzaam de bouillon bij en vervolgens de melk.
- Blijf roeren tot de bloem volledig is opgelost en de saus glanzend en romig is.
- Laat met het deksel op de pan nog 5 min op laag vuur sudderen.
- Neem de pan van de kookplaat, roer de room en de kaas door de saus.
- Breng krachtig op smaak met zout en nootmuskaat.
- Schil de aardappelen, spoel, droog af en schaaf ze in dunne plakjes.
- Spoel de snijbiet, zwier droog en snijd in smalle reepjes.
- Ontvel de tomaten en snijd ze in dobbelsteentjes.
- Spoel de pijpajuin, maak schoon en snijd in ringetjes.
- Hak knoflook en marjolein fijn. Bestrijk een ovenvaste vorm met halfhoge rand met een weinig boter.
- Leg er afwisselend een laag aardappelplakjes, groenten en kaassaus in.
- Kruid de aardappelen en de groenten telkens met een beetje zout en bestrooi met knoflook en marjolein.
- Giet op het laatst de overblijvende kaassaus over de moussaka en strijk glad.
- Verdeel de resterende boter in vlokjes en leg ze er bovenop.
- Schuif de vorm op het rooster in de onderste richel van de koude oven en verwarm op 200°C.
- Bak de moussaka ongeveer 1 uur tot de aardappelen zacht zijn.