Ovenschotel met skrei, prei, venkel & pastinaakpuree

ingrediënten
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 Pastinaak, geschild en in stukjes gesneden
  • 4 aardappelen van gemiddelde grote, geschild en in blokjes gesneden
  • Enkele takjes verse tijm
  • 200 ml melk
  • Olijfolie
  • 400 g Skrei, in grote stukken gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • Prei, 1 stuk fijngesneden
  • Venkelknol, in fijne blokjes + hak het groen fijn
  • Laurierblaadje
  • 1 dl witte wijn
  • 2 el arrowroot of ander bindmiddel zoals maizena of agar
  • 200 ml visfond + 200ml water
  • Beetje geraspte parmezaan
  • 2 el grijze garnalen
  • 3 el fijngehakte peterselie
  • Peper, zout & cayennepeper
Bereiding
  1. We beginnen met de puree. Doe een scheutje olijfolie in een kom en fruit hierin de fijngehakte sjalot. Als die glazig is voeg dan de aardappel- en pastinaak stukjes toe. Kruid met peper en zout en bak kort totdat ze wat kleur hebben. Voeg hierbij de melk en de blaadjes van de tijm. Laat koken tot de groenten zacht zijn – afhankelijk van de grote van de stukjes is dit 8 à 10 minuten. Wanneer de groenten gaar zijn pureer ze dan met melk en al met een staafmixer. Het resultaat is een heerlijke, smeuïge puree.
  2. Leg de oven aan op 180°
  3. Doe eerst wat olijfolie in een grote pan met hoogte (een gietijzeren pot kan ook) en stoof hierin de ui, prei en venkel aan. Doe er meteen het groen van de venkel bij en kruid met peper en zout. Voeg daarna het laurierblaadje toe en stoof een kleine 10 min aan tot de groenten wat kleur krijgen.
  4. Voeg nu de wijn toe en laat verder stoven tot de wijn is ingekookt. Giet de visfond en het water in de pan bij de groenten en breng op een gemiddeld vuur aan de kook. Leg de vis hierin en laat ongeveer 3 minuten pocheren onder deksel. Haal de vis uit de pan en zet even opzij. Het resultaat is een licht gare vis die wel nog redelijk stevig is. 
  5. We gaan de saus nu binden . Doe 2 el arrowroot (of ander bindmiddel) in een kommetje met een scheutje water en meng tot je een papje hebt. Doe dit papje bij de groenten in de pan en blijf een paar minuten roeren op tot de saus gebonden is. Meng er 2 el van de peterselie door.
  6. Verdeel de vis op de bodem van een ovenschotel. Kruid nog wat met zeezout en cayennepeper. Giet er de prei- en venkelsaus over en verdeel er de puree over. Je zet de schaal best op een bakplaat want eventueel kan de schotel wat overlopen. Zet nog 25 min in de oven.
  7. Leg nu de grill aan. Bestrooi de schotel met de parmezaan en zet kort even onder de gril zodat de kaas goudbruin kleurt. Werk de schotel af met de garnaaltjes en de rest van de peterselie.

 

door Goestjes

Biodynamische landbouwcoöperatieve

De Wassende Maan CV
Beekstraat 35
9800 Astene-Deinze

Tel. 09 386 82 14

info@dewassendemaan.be

BTW BE0429.289.336

→ Lees hier onze privacyverklaring.

Alle prijzen op onze website zijn incl. BTW

eurologo

BIOWINKEL

Di t.e.m. Vr     09:00 - 18:30
Zat                  09:00 - 16:00

Tel. 09 381 55 40
winkel@dewassendemaan.be

 

BIOBOX

Tel. 09 386 98 79
biobox@dewassendemaan.be

maan logo

 

Volg ons op: instagramfacebook