Parfait van blauwe bessen

ingrediënten
  • 200 g blauwe bessen
  • 100 g suiker
  • 1 el gezeefd citroensap
  • 3 dl slagroom
  • 3 eidooiers
  • 2 el crême de cassis
Bereiding
  1. Was de bessen en doe ze samen met 40 gram suiker in een pan.
  2. Breng ze al roerende aan de kook en laat ze 5 min. doorkoken.
  3. Pureer de bessen in een elektrische mengbeker of met de mixer.
  4. Roer het citroensap erdoor en wrijf alles door een fijne zeef. Laat de puree afkoelen.
  5. Klop de slagroom met 20 gram suiker bijna stijf, ze moet goed te mengen zijn.
  6. Roer de eidooiers uit met de overige 40 gram suiker.
  7. Plaats de kom boven een pot met warm water. Zorg ervoor dat je kom groter is dan de pot met water, er mag absoluut geen water in de kom met beslag komen. Blijf roeren tot de massa begint te binden. Dit gaat het beste met een temperatuur van 65-70° C.
  8. Neem de kom uit het heetwaterbad en laat het eimengsel al roerende afkoelen (in een bak met koud water).
  9. Spatel 2/3 deel van de bessenpuree door het afgekoelde eimengsel en dan de slagroom.
  10. Doe de massa in een grote puddingvorm van glas of aardewerk en zet deze 2'4 u in uw koelkast of 12 uur in uw diepvriezer.
  11. Voeg aan de resterende blauwe bessen-puree de likeur toe en roer dit tot een gladde saus.
  12. Serveer de parfait in een wijde coupe of op een bordje met de saus eromheen.