DE WASSENDE MAAN ... MEER DAN BIO
Een feestelijk recept met pompoen geïnspireerd op een populaire Senegaleese stoofschotel op basis van pindanoten.
Voor de rijstballen
Voor de Maafé
Voor 4 à 6 pers
Om verse pompoenpuree te maken, snijd 225 gram geschilde en ontpitte pompoen in stukken van 5 cm. Voeg ze toe aan een kleine pan met deksel en voeg een laagje water van ongeveer 2,5 cm toe. Breng aan de kook op hoog vuur, dek af en zet het vuur laag. Kook de pompoen tot deze heel zacht is, 15 tot 20 minuten, en giet daarna het overtollige vocht af. Pureer tot een gladde massa. Dit levert ongeveer 1 kopje puree op.
Maak de rijst: In een grote pan, roer de rijst, het zout en 2½ kopjes water door elkaar. Breng aan de kook op hoog vuur. Zet het vuur laag, dek af en laat 20 minuten zachtjes koken, tot het water bijna volledig verdampt is en de rijst zacht is.
Haal de deksel eraf en blijf koken, terwijl je met een houten lepel de rijst plet en roert totdat de rijst uit elkaar valt en begint te veranderen in een deegachtige massa, nog eens 5 tot 10 minuten. Zet het vuur uit en laat de rijst een beetje afkoelen. Voeg de pompoenpuree toe en pureer de rijst en pompoen samen tot een glad mengsel. Roer de pinda's erdoor.
Maak ondertussen de maafé: Verhit de olie in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak, regelmatig roerend, tot de ui zacht is maar niet bruin wordt, ongeveer 3 minuten. Zet het vuur laag, voeg dan de knoflook en tomatenpuree toe en bak verder, terwijl je regelmatig roert om aanbranden te voorkomen, totdat het tomatenmengsel donkerder wordt, ongeveer 3 minuten.
Voeg de bouillon, pindakaas, laurierblad, zout, peper, cayennepeper en vissaus (als je het gebruikt) toe. Roer goed door om de pindakaas in de bouillon op te nemen en laat het mengsel aan de kook komen. Zet het vuur laag tot middelhoog en laat het sudderen, af en toe roerend, tot de olie naar de oppervlakte begint te komen en de saus een gladde, dikke consistentie heeft, ongeveer nog eens 15 minuten. Zet opzij en houd afgedekt.
Vorm de rijstballen: Gebruik een ijslepel of maak je handen nat met koud water en schep voldoende van het rijstmengsel op om ballen te vormen. De ballen kunnen variëren van de grootte van een golfbal tot een tennisbal. Knijp elke bal stevig samen. Leg ze op een schaal, losjes afgedekt met folie om warm te houden. Herhaal het proces, waarbij je je handen regelmatig nat maakt met koud water om te voorkomen dat de rijst aan je handen blijft plakken. Serveer direct met de maafé.
Recept van Nytimes