Potaje (Algerijnse soep van rundvlees met bonen en pompoen)

ingrediënten
  • 350 g gedroogde bonen
  • 500 g runder schenkel
  • 2 mergpijpen
  • 1 tl zout
  • 1 tl gemalen witte peper
  • 3 l water
  • 750 g snijbiet
  • 1 zoete aardappel
  • 250 g pompoen
  • 12 teentjes knoflook, gepeld
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl gemalen komijn
  • sap van 1 citroen
  • 100 ml zonnebloemolie
Bereiding
  1. Laat de gedroogde bonen een dag van tevoren in koud water weken.
  2. Breng de volgende dag vlees, mergpijpen, bonen en zout en peper met water aan de kook in een grote soeppan. Dek af en laat 1 ½ uur koken op een middelhoog vuur. Schep af en toe het schuim weg indien nodig. Verwijder na 1 uur de mergpijpen en houd deze apart. Kijk ook of het vlees al gaar is en haal het eventueel uit de bouillon om te vermijden dat het uit elkaar valt. Laat anders nog 30 minuten langer koken. Hou het vlees warm.
  3. Snij ondertussen de groene bladeren van de snijbiet. De witte delen kunt u voor een ander gerecht gebruiken. Spoel de groene delen af en hak ze in grote stukken.
  4. Schil de zoete aardappel en snijd deze in blokjes.
  5. Schil de pompoen, verwijder alle pitten en snijd deze in grote dobbelstenen.
  6. Voeg snijbiet, pompoen en zoete aardappel bij de bouillon.
  7. Laat 20 minuten met het deksel erop koken op een middelhoog vuur.
  8. Als de bonen zacht zijn, druk ze dan met een houten lepel plat tegen de zijkanten van de pan. Doe hetzelfde met de pompoen en zoete aardappel.
  9. Voeg knoflook, paprikapoeder, komijn, citroensap en olie toe.
  10. Haal het deksel van de pan en laat op middelhoog tot hoog vuur sudderen tot de knoflook zacht is.
  11. Leg het vlees en de mergpijpen nog 5 minuten in de soep om door te warmen.
  12. Voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
  13. Dien de soep heel warm op met 1 of 2 knoflookteentjes en een stuk vlees in elk bord. 
The website encountered an unexpected error. Please try again later.