Quinoasalade met prei, kervel en spek

ingrediënten
  • 1 kleine prei
  • 2 el olijfolie om in te bakken
  • 150 ml droge witte vermout (bv. dry Martini of Noilly Prat)
  • 100 gr quinoa
  • 150 gr dun gesneden spek
  • 2 handjes babyspinazie (of rucola)
  • 2 el maanzaad
  • 1 bos kervel

Dressing

  • het sap van 1 citroen
  • 1 teentje knoflook, uit de pers
  • snuif cayennepeper
  • 75 ml olijfolie extra virgin
  • 75 ml druivenpit olie, of andere lichte olie
  • peper uit de molen en zout
Bereiding
  1. Snijd de prei schuin in stukken van 1,5 cm. Was ze goed, laat ze uitlekken en bak ze in een pan in de olijfolie op hoog vuur onder voortdurend scheppen aan. Blus af met vermout en draai het vuur lager. Zet een deksel half op de pan en laat de prei gaar smoren. Schep hem af en toe om.
  2. Breng een pan met ruim water aan de kook, voeg zout toe en giet de quinoa erbij. Zet de keukenwekker op 10 minuten. Giet de quinoa als de wekker gaat gelijk af en spoel onder koud water om het verder garen te stoppen. Laat heel goed uitlekken.
  3. Bak in een koekenpan met antiaanbaklaag de plakjes spek knapperig en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  4. Haal het deksel van de pan, de prei moet droog zijn gekookt en net gaar. Schep hem op een platte schaal en laat afkoelen. Vermeng de prei dan met de quinoa, het maanzaad en de kervel. Bewaar wat kervel voor de garnering.
  5. Klop een dressing van het citroensap, de knoflook en de cayennepeper, klop de olie er op het laatst in een dunne straal doorheen. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Giet hem over de salade. Verdeel de spinazieblaadjes over een grote schaal. Schep de salade erop en verbrokkel de spekjes erover. Garneer met de achtergehouden kervel en dien op.

 

door Hannah Dequeker