Contacteer ons
De Wassende Maan

De Wassende Maan

Biopakket
Webshop
Biowinkel
Boerderij
recepten
nieuws en events
DE WASSENDE MAAN LOGO

informatie

  • Onze pakketten
  • Deze week in je box
  • Afhaalpunten
  • Word coöperant

snelle links

  • Webshop
  • Over de boerderij
  • Recepten
  • Openingsuren winkel

klantenservice

  • Veelgestelde Vragen pakket
  • Contact
  • Algemene voorwaarden pakket
  • Privacyverklaring

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van De Wassende Maan! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niets!


Copyright © 2025 door De Wassende Maan. Alle rechten voorbehouden.

Betaalmethoden

Risotto met schorseneren en in de oven gestoofde prei

ingredients

Boodschappenlijstje

  • 3 stevige stronken prei
  • vingerdik partje citroen (met schoongemaakte schil)
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • enkele takjes tijm of een halve tl gedroogde tijm
  • 150 gr risotto rijst
  • 1/2 glas rode wijn of rosé
  • klein koffiekopje fijngesneden knolselder
  • 1 l flauwe groentebouillon
  • 300 - 400 gr schorseneren geschrobd, geschild en klein gesneden
  • olijfolie naar keuze
  • peper en zout naar keuze
instructions

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 180°. Verwijder de donkergroene stukken van de prei (die kun je later nog verwerken in soep of bouillon). Snijd de prei stelen in de lengte open en spoel ze grondig uit, tot al het zand weg is. Snijd ze in duim lange stukken en schik die naast elkaar in een ovenschaal, met in het midden het citroenpartje. Giet er royaal olijfolie over en strooi er wat zout op. Dek de ovenschaal af met een deksel of aluminiumfolie. Zet ze in de oven voor ongeveer een uur. Schep de prei na een halfuur even om. De bedoeling is dat de prei door en door zacht wordt, en hier en daar bruint, maar zeker niet uitdroogt.
  2. Maak intussen de risotto. Fruit de ui in een grote, stevige pot of pan in olijfolie. Voeg meteen het gerookt paprikapoeder, de tijm en een snuf zout toe. Temper het vuur en laat de uien en kruiden minstens vijf minuten garen en smaak ontwikkelen (ik laat ze altijd langer garen en maak intussen de rest van de groenten schoon). Breng in een kleinere pot of pan de bouillon aan de kook
  3. Draai het vuur weer wat heter en voeg de rijst toe aan de uien. Schep hem enkele minuten om, tot hij heet is. Giet er de wijn op (dit mag lekker sissen). Roer er de schorseneren en de knolselderij door.
  4. Voeg enkele scheppen hete bouillon toe en roer hem door de rijst. Als de rijst al het vocht heeft opgenomen, voeg je weer een paar scheppen toe. Enzovoort, tot de rijst beetgaar is (of volledig zacht, als je dat liever hebt).
  5. Breng de risotto op smaak met peper en zout. Schik er de prei op en druppel er wat van de citroenolie op waarin de prei gegaard is.

Deze risotto met schorseneren en zacht gestoofde prei brengt de aardse smaken van de winter op je bord. Romig, hartig en licht fris door de citroen, perfect voor een knusse avondmaaltijd. De ovengegaarde prei geeft een subtiele zoetheid die prachtig samengaat met de zachte bite van de risotto.

 

door EVA vzw