Smeuïg groenlofsoepje met sherry

ingrediënten
  • 1 aardappel
  • 400 g groenlof
  • 2 el koolzaadolie
  • 50 g gezouten bakboter
  • 1 dl medium droge sherry
  • 1 tl tijm
  • 0,75 l kippen- of groenten bouillon
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • gruyère kaas, naar smaak
Bereiding
  1. Schil de aardappel en snijd ze in kleine blokjes.
  2. Was het groenlof en haal de buitenste bladeren er af. Snijd het groenlof vervolgens in dunne reepjes.
  3. Verwarm de olie in een soeppan en fruit de aardappelblokjes en groenlof zachtjes aan. Voeg de sherry en tijm toe en laat dit heel even sudderen. Voeg dan de bouillon toe en laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
  4. Pureer het geheel met een staafmixer tot een mooie gladde soep.
  5. Voeg de boter toe en meng alles weer met de staafmixer.
  6. Voeg naar smaak peper en zout toe.
  7. Schep de soep in kommen en garneer met gruyère kaas en peterselie.