DE WASSENDE MAAN ... MEER DAN BIO
Ingelegde uien en labneh voegen frisheid toe aan dit spruitjesgerecht, dat barst van de smaken en texturen. Dit recept vraagt om dadelstroop of pekmez, een soort melasse gemaakt van druiven (en soms ander fruit) die in de Turkse keuken wordt gebruikt. Ter vervanging kan je dezelfde hoeveelheid ahornsiroop of honing gebruiken. Hoewel enkele fruitige en houtachtige smaken ontbreken, zorgen deze alternatieven voor de broodnodige zoetheid in de rest van het gerecht.
Meng in een klein potje of kommetje de azijn, suiker, zwarte peper en zout. Roer tot de suiker en het zout volledig zijn opgelost. Voeg de sjalotringen toe en dek het potje af met een deksel of plasticfolie. Laat 30 minuten staan op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de spruitjes bij en verwijder eventuele stelen of beschadigde bladeren. Halveer de spruitjes in de lengte en meng ze met 2 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met zout naar wens en 1 theelepel zwarte peper. Spreid ze uit in een enkele laag op een bakplaat met opstaande rand of in een braadslee. Rooster 22-30 minuten, tot ze goudbruin zijn, hier en daar lichtgeblakerd en een beetje knapperig.
Terwijl de spruitjes in de oven staan, meng je in een middelgrote kom de labneh met de geraspte knoflook en zwarte peper. Proef en voeg zout toe naar smaak.
Spreid de labneh uit op een serveerschaal of bord en schep de geroosterde spruitjes eroverheen. Giet de vloeistof van de ingelegde sjalotten af en leg de sjalotten bovenop de spruitjes. Besprenkel met de dadelstroop en 1 tot 2 eetlepels olijfolie. Serveer direct.
Eet smakelijk! 😊
Bron: NYT Cooking