Tagliatelle genovese

ingrediënten
  • 200 g vastkokende aardappelen, in plakjes van 1 cm
  • 400 g verse of gedroogde tagliatelle
  • handje gele of groene haricots verts, zonder uiteinden
  • handje geraspte Parmezaanse kaas

 

voor de pesto

  • ¼ teentje knoflook, fijngehakt
  • 3 flinke handjes verse basilicumblaadjes, fijngehakt
  • handje pijnboompitten, heel licht geroosterd
  • flink handje geraspte Parmezaanse kaas
  • extra vergine olijfolie
  • naar keuze: druppeltje citroensap
Bereiding
  1. Maak allereerst de pesto. Wrijf de knoflook en het basilicum met een mespunt zout in de vijzel met stamper of gebruik een staafmixer. Neem wat meer knoflook als je wilt, ik vind een kwart teentje altijd voldoende. Doe de pijnboompitten erbij en wrijf of pureer die ook.
  2. Doe het mengsel in een kom en voeg de helft van de Parmezaanse kaas toe. Roer het voorzichtig door en voeg dan zoveel olie toe dat alles net bindt en de saus een mooie gladde, dikke substantie heeft. Voeg zout en peper naar smaak toe en vervolgens de overgebleven kaas. Schenk er nog wat olie bij en proef op smaak. Blijf wat meer kaas en olie toevoegen tot je tevreden bent met de smaak en dikte. Als laatste kan er een druppeltje citroensap bij, echt nodig is dat niet. Breng de pesto op smaak met zout en peper en zet hem opzij.
  3. Doe de aardappelplakjes in een pan met water en zout, de tagliatelle moet ook in deze pan, dus hij moet groot genoeg zijn. Breng het water aan de kook, kook de aardappelen gaar, zonder dat ze uit elkaar vallen, en doe de tagliatelle erbij. Wanneer je verse pasta gebruikt doe je de boontjes er direct bij omdat die ook 3 minuten nodig hebben. Gebruik je gedroogde pasta, dan doe je de boontjes er 3 minuten voor het einde van de kooktijd bij. Het kan geen kwaad als de aardappelen kapotgaan, dat gebeurt bijna ook altijd in Genua waar de boontjes vaak net iets te gaar zijn en de aardappel bijna verkruimeld, maar dat doe niets af aan de sublieme smaak en het maakt het karakter van het gerecht alleen maar mooier.
  4. Laat de gare aardappelen, pasta en boontjes in een vergiet uitlekken, bewaar wat van het kookwater. Doe nu de aardappelen, tagliatelle en boontjes met de pesto in een grote schaal. Schep alles door elkaar en voeg wat kookwater toe zodat er een licht soort saus ontstaat: het moet goed naar binnen kunnen glijden. Breng alles ruim op smaak met zout en peper en serveer het onmiddellijk, met de geraspte Parmezaanse kaas op tafel

 

door Food and Friends