Tajine van kip, wortel en gedroogde dadels
Tajine is een van de bekendste gerechten in de Marokkaanse Berberkeuken, genoemd naar de aardewerken schaal met hoog deksel, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden. Een tajine is een slowcooker die de ingrediënten vochtig en mals houdt tijdens het kookproces en ervoor zorgt dat de smaken van alle ingrediënten consistent worden vrijgegeven in het gerecht.
Tajine van kip, wortel en gedroogde dadels

Boodschappenlijstje
- 1 teentje knoflook
- 1 ui
- 4 el olijfolie
- 8 kip karbonades
- 2 kaneelstokjes
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl kurkuma
- 500 g wortelen
- 200 g gedroogde dadels zonder pit
- sap van 1 citroen
- 1 bos koriander of (blad)peterselie
- 1 el geroosterde sesamzaadjes
- zout & peper

Bereiding
- Pel en snipper de knoflook en ui.
- Verhit de olie in de tajine en bak de kip om en om aan.
- Voeg de ui, knoflook, zout, peper, kaneelstokjes en specerijen toe en bak ongeveer 2 minuten.
- Blus af met 3/4 l water.
- Doe het deksel op de tajine en laat de kip 30 minuten op een laag vuur zachtjes koken.
- Maak intussen de wortels schoon en snijd ze in stukken.
- Voeg de wortel, dadels en citroensap toe aan de kip.
- Laat het gerecht nog 15 minuten zachtjes pruttelen.
- Bestrooi het gerecht met koriander en sesamzaadjes.