Vegan mandarijn cheesecake

Met de geur van mandarijnen in de lucht is het duidelijk: Sinterklaas is in het land! Deze vegan mandarijnentaart is de perfecte lekkernij om samen de overvloed aan mandarijnen te verwerken. Voeg je eigen twist toe met toppings zoals amandelschaafsel, geraspte kokos of zelfs chocoladestukjes

Vegan mandarijn cheesecake

ingredients

Boodschappenlijstje

Voor de bodem:

  • 200 g gewone bloem, tarwebloem, speltbloem of vervang met glutenvrije bloem
  • 5 g bakpoeder (1 tl)
  • 1 g zout (⅓ tl)
  • 75 g suiker naar keuze
  • 100 g vegan boter, koud en in kleine blokjes gesneden
  • 30 ml plantaardige melk, koud (2 el)

Voor de cheesecake:

  • 500 g zijden tofu of soja kwark
  • 120 ml kokosmelk
  • 80 g vegan boter, gesmolten
  • 40 g maïzena of 1 zakje vanillepuddingpoeder (37 g)
  • 5 ml vanille-extract (1 tl)
  • 200 g suiker
  • 350 g gepelde mandarijnen

Voor de kruimellaag (optioneel):

  • 50 g gewone bloem, tarwebloem, speltbloem of vervang met glutenvrije bloem
  • 25 g suiker naar keuze
  • 25 g vegan boter, koud en in kleine blokjes gesneden
instructions

Bereiding

  1. Voorbereiden:
    Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier. Plaats de springvorm een paar minuten in de vriezer. Hierdoor blijft het deeg koel en makkelijker te vormen.
  2. Deeg:
    Meng de bloem, bakpoeder, zout en suiker in een kom. Voeg de koude blokjes boter en plantaardige melk toe. Kneed snel tot een deeg. Rol het deeg uit op bakpapier en plaats in de springvorm. Druk het deeg gelijkmatig aan op de bodem en langs de randen. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bestuif licht met bloem.
  3. Vulling:
    Meng de zijden tofu, kokosmelk, gesmolten boter, maïzena, vanille-extract en suiker tot een gladde crème. Verdeel de helft van de mandarijnen over de bodem. Giet het cheesecakebeslag eroverheen en leg de rest van de mandarijnen bovenop.
  4. Streusel (optioneel):
    Kneed de bloem, suiker en vegan boter tot kruimels. Verdeel deze over de taart.
  5. Bakken:
    Bak de taart 60 minuten in de voorverwarmde oven. Laat daarna volledig afkoelen tot kamertemperatuur en zet minstens een nacht in de koelkast om stevig te worden.

Extra Tips

  • Glutenvrij: Maak de taart glutenvrij door een glutenvrije bloemmix te gebruiken (1:1). Voeg een extra lijnzaadei toe om te voorkomen dat het deeg te kruimelig wordt. (Lijnzaadei: Meng 1 el gemalen lijnzaad met 3 el heet water en laat 5 minuten staan.)
  • Soya kwark: Gebruik je gezoete sojakwark? Proef dan het mengsel en pas de hoeveelheid suiker naar smaak aan.
  • Fruit: Vervang de mandarijnen door ander fruit of laat het fruit helemaal weg. Zorg er wel voor dat je geen fruit gebruikt dat te veel vocht loslaat, om een zompige bodem te voorkomen.
  • Bewaren: Dek de cheesecake af en bewaar hem tot 4 dagen in de koelkast. Je kunt hem ook invriezen voor een langere houdbaarheid.

 

Door Bianca Zapatka