Zoete perfecte pompoentaart (pumpkin pie)

ingrediënten
  • 1 kruimeldeeg (zelf gemaakt of gekocht)
  • 1 pompoen van 500 g, geschild, zonder zaadjes en in blokjes van 2 cm
  • 350 ml volle melk
  • 200 g lichtbruine, fijne tafelsuiker
  • 1 vanillestokje, in de lengte gesplitst, de zaadjes eruit geschraapt
  • 3 grote eieren, liefst vrije uitloop of biologisch
  • 1 grote eetlepel vanille-puddingpoeder
Bereiding
  1. Doe de pompoen, de melk, de suiker en de vanille (stokje en zaadjes) in een kleine diepe pan en zet die op matig vuur. Blijf voortdurend roeren zodat de boel niet aanbrandt en draai het vuur laag zodra het mengsel kookt. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert, leg vervolgens de deksel scheef op de pan en laat nog 15 minuten zachtjes koken tot de stukjes pompoen zacht en gaar zijn. Haal de pan van het vuur, vis het vanillestokje eruit en hak het mengsel met een staafmixer heel voorzichtig tot een glad en fluweelzacht mengsel. Laat de vulling afkoelen en leg de deksel op de pan om te voorkomen dat er een vel op komt.
  2. Verhit de oven tot 180 °C (gasovenstand 4).
  3. Rol het deeg uit tot een iets grotere lap en rol deze boven de springvorm af. Druk het deeg goed in de rand, het moet minstens 4 cm hoog komen. Snijd de overhangende randjes eraf en gebruik de stukjes om eventuele gaatjes te vullen. Prik met een vork gaatjes in het deeg.
  4. Leg terwijl het pompoenmengsel staat af te koelen een stuk bakpapier in de deegbodem en druk het goed in de rand. Vul de bodem met ongekookte rijst of bonen en bak hem 10 minuten blind in de hete oven. Haal de rijst en het stuk bakpapier eruit (bewaar voor een volgende keer) en zet de vorm nog 10 minuten terug in de oven tot het deeg stevig en bijna koekachtig is. Laat de bodem volledig afkoelen en verlaag de temperatuur van de oven tot 160 °C (gasovenstand 3).
  5. Kluts de eieren met het puddingpoeder, doe ze bij het pompoenmengsel en meng alles nogmaals goed door elkaar. Schenk het mengsel in de deegbodem en zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven, of tot het oppervlak gestold is maar de vulling vanbinnen nog wel een beetje lobbig.
  6. Laat de taart afkoelen en serveer er een scheutje room of een lepel crème fraîche bij. Eet smakelijk!

 

recept

 

Recept naar Jamie Oliver uit het kookboek 'Jamie's reizen' (okoko recepten).