Zomerse tomatensaus
Deze zomerse tomatensaus barst van de smaak en kleur! Vol rijpe tomaten, gegrilde groenten en verse kruiden is het de perfecte basis voor al je pastagerechten, stoofpotjes of als smaakmaker voor een snelle lunch. Ideaal om in het seizoen te maken en daarna in porties in te vriezen, zodat je het hele jaar kunt genieten van de zomerse smaken.

Boodschappenlijstje
- 2 kg tomaten (op hun rijpst, verschillende soorten)
- 3 rode ajuinen
- 1 bol look
- 2 aubergines
- 3 courgettes
- 3 rode paprika's
- 1 of 2 chili's
- basilicum
- tijm
- olijfolie
- peper en zout

Bereiding
- Verwarm je oven voor op 160 graden.
- Was alle groenten grondig, verwijder de kroontjes van de tomaten,de paprika's en de pepers, pel de ajuin, verwijder het kontje en steeltje van de aubergines en de courgettes. Versnij alles, buiten de tomaten en de look, in grove stukken.
- Plaats alles door elkaar op één of meerdere bakplaten.
- De bol look mag er in zijn geheel, ongepeld, bij. Stop er de takjes basilicum en tijm tussen.Kruidt het geheel met peper en zout en besprenkel met een beetje olijfolie, hussel alles goed door mekaar.
- De ovenplaten mogen de oven in gedurende één à anderhalf uur, tot als alles zacht is en een beetje kleur gepakt heeft, check af en toe of er niets aanbrandt.
- Haal de platen uit de oven en laat even afkoelen voor je verder gaat.
- De lookteentjes mogen uit hun jasje gehaald worden, ze zijn nu volledig zacht. Verwijder ook de takjes van de tijm, de blaadjes mogen wel in je saus blijven.
- De inhoud van de bakplaten mag nu in een blender gedaan worden, vul hem niet te hoog zodat er niets overloopt, doe het desnoods in een paar keer. Heb je geen blender dan kan je alle groenten ook gewoon in een pot doen en met een staafmixer glad mixen.
- Proef het geheel en breng extra op smaak met peper en zout.
- Deze tomatensaus kan je heel gemakkelijk in porties invriezen voor de rest van het jaar, gebruik hem voor spaghettisaus, chili, pastagerechten...
Door Hannah Dequeker
