Zuiderse quiche met witte kool, prei en zongedroogde tomaten

ingrediënten
  • 1 blader- of kruimeldeeg (zelfgemaakt of gekocht)
  • 1 kleine witte kool, in stukjes
  • 1 prei, in halve maantjes
  • 1 bokaaltje zongedroogde tomaten op olie, grofgehakt
  • 250 gr tofu, uitgelekt
  • 100 gr ricotta
  • 25 cl (plantaardige) room
  • 2 el edelgistvlokken of geraspte parmezaan (+ optioneel extra)
  • handje pijnboompitten
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Rol het deeg uit in een ingevette of met bakpapier beklede springvorm. Prik gaatjes in het deeg met een vork. Leg een vel bakpapier in het deeg en vul met droge bonen of rijst. Bak 15 min in de oven. Haal de bonen er uit en laat nog 5 minuten verder bakken tot je een koek-achtige taartbodem hebt. Deze techniek heet 'blind bakken'. Zo krijg je straks zeker een krokante quichebodem.
  3. Giet een scheut olie uit het bokaaltje zongedroogde tomaten in een grote pan. Stoof de witte kool met de prei tot ze beetgaar zijn. Kruid met peper en zout en meng de grofgehakte zongedroogde tomaten hieronder. Laat wat afkoelen.
  4. Laat 1 blok tofu uitlekken op keukenpapier. Duw het vocht er goed uit.
  5. Snij de tofu in grove stukken en mix met de (plantaardige) room, de ricotta, de edelgistvlokken of parmezaan tot een smeuiig geheel. Kruid bij met peper en zout.
  6. Meng de groenten met het tofumengsel en stort in de taartbodem. Bestrooi met pijnboompitten en eventueel nog wat extra kaas. Laat 30 min bakken in de warme oven.
  7. Smakelijk!

 

recept van Karen Verschueren