Groenteburgers met uienmarmelade

ingrediënten

 

Voor de groenteburgers:

  • 250-300 g platte paddenstoelen of portobello’s, in stukken van ca. 1 cm
  • 1 grote aubergine (ca. 400 g), in stukjes van ca. 1 cm
  • 6 tenen knoflook, gepeld en geperst
  • 3 el bruine saus, zoals HP of worcestershire
  • 175 g vers broodkruim
  • 1 ei
  • 1½ tl gedroogde-kruidenmix naar keuze
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

 

Voor de uien marmelade:

  • 25 g boter
  • 3 rode uien, in dunne ringen
  • 1 teen knoflook, gepeld en geperst
  • 60 ml balsamicoazijn
  • 2 el bruine basterdsuiker

 

Voor erbij:

  • 4 zachte witte ronde broodjes gehalveerd
  • 100 g gerookte cheddar in plakjes
  • 6 el mayonaise
  • 1-2 tl harissa pasta
  • blaadjes babygem
  • plakjes augurk
Bereiding
  1. Smelt voor de marmelade de boter in een grote steelpan. Voeg de ui en de knoflook toe met flink wat zout en peper. Bak de ui op middellaag vuur ongeveer 20 minuten, tot hij mooi goudbruin en gekaramelliseerd is. Draai het vuur hoger en blus af met de balsamico. Voeg de suiker toe en bak de ui nog 5 minuten. Voeg dan nog wat zout en peper toe en laat de ui afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Verwarm voor de burgers 2 eetlepels olijfolie in een grote pan. Bak daarin de paddenstoelen op hoog vuur tot ze kleur hebben en al het vocht is verdampt. Doe ze in een kom en laat ze afkoelen.
  3. Zet de pan weer op het vuur. Verwarm in nog 2 eetlepels olie de aubergine goudbruin en gaar; schep de blokjes rond in de pan zodat ze niet aanbranden. Haal de pan van het vuur en laat de inhoud afkoelen.
  4. Doe de afgekoelde paddenstoelen en aubergine met de knoflook, de bruine saus, het broodkruim, het ei en de kruiden in een keukenmachine. Voeg zout en peper toe en meng alles goed. Vorm met natte handen 4 dikke burgers van het mengsel en leg deze op een met bakpapier bekleed bord. Zet ze 1 uur in de koelkast.
  5. Verwarm een scheut olijfolie in een koekenpan. Bak de burgers ongeveer 4 minuten per kant op middelhoog vuur, tot ze gaar zijn.
  6. Verwarm de gril voor op middelhoge temperatuur. Halveer de broodjes en rooster de snijvlakken licht. Beleg de burgers met de kaas en laat ze onder de gril smelten.
  7. Meng de mayonaise met de harissa. Bestrijk hiermee de onderste helft van de broodjes en verdeel er sla en uien marmelade over. Leg de burgers erop, voeg de augurk toe en tot slot nog een lepel harissa mayonaise. Druk de bovenste helft van het broodje er voorzichtig op.
  8. Heerlijk met zoete-aardappelfrieten en venkel-radijs-coleslaw .

 

door Food and Friends

Biodynamische landbouwcoöperatieve

De Wassende Maan CV
Beekstraat 35
9800 Astene-Deinze

Tel. 09 386 82 14

info@dewassendemaan.be

BTW BE0429.289.336

→ Lees hier onze privacyverklaring.

Alle prijzen op onze website zijn incl. BTW

eurologo

BIOWINKEL

Di t.e.m. Vr     09:00 - 18:30
Zat                  09:00 - 16:00

Openingsuren juli en augustus:

Di t.e.m. Vr     10:00 - 18:30
Zat                  09:00 - 16:00

Tel. 09 381 55 40
winkel@dewassendemaan.be

 

BIOBOX

Tel. 09 386 98 79
biobox@dewassendemaan.be

maan logo

 

Volg ons op: instagramfacebook